Burgers pas gelijk als Europees Parlement one (wo)man one vote invoert

Persbericht van Open Universiteit

Als het gaat om het kiezen van de parlementsleden dient de Europese Unie zo snel mogelijk 'one (wo)man, one vote' in te voeren. Pas dan is de Europese Unie beter in staat zich te ontwikkelen tot de vitale democratie die past bij het sociale model van gelijke burgers. Dat stelt prof. dr. Jan Willem Sap, hoogleraar Europees recht bij de faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit in zijn oratie 'De Europese passie voor de gelijkheid van de burgers'. Sap houdt zijn inaugurele rede op vrijdag 18 november 2011 om 16.00 uur bij de OU in Heerlen.

Gelijkheid
Gelijkheid is een van de 'waarden' waar de Unie op is gebaseerd, een erfenis waarvoor met passie is gestreden in de grote revoluties. In het Europese recht komt het gelijkheidsbeginsel tot uiting in het verbod van discriminatie op grond van nationaliteit.
Hoewel het gelijkheidsbeginsel formeel wordt beschouwd als de hoeksteen van het Europese gebouw, blijkt dat niet uit de wijze waarop het Europees Parlement is samengesteld.

Ongelijkheid
Op basis van het huidige recht van de Europese Unie zijn de burgers van de kleine lidstaten veel beter vertegenwoordigd dan de burgers van de grote lidstaten.
Officieel bestaat het Europees Parlement uit 'vertegenwoordigers van de burgers van de Unie'. Maar artikel 14 lid 2 van het Unieverdrag voorziet dat de burgers 'degressief evenredig' zijn vertegenwoordigd in verhouding tot de bevolking van de lidstaten, met een minimum van zes leden en een maximum van 96 leden. Bij een degressief evenredige verdeling krijgt een land meer zetels als het groter is dan een ander land, maar wordt de toename van zetels steeds kleiner naarmate het inwonertal groeit.

Naar gelijke burgers
Jan Willem Sap: 'Degressief evenredige vertegenwoordiging is frustrerend voor de uitstraling van het Europees Parlement. De huidige regeling ondermijnt de democratische legitimiteit van de Europese wetgeving. Als het gaat om het kiezen van de parlementsleden dient de Europese Unie zo snel mogelijk 'one (wo)man, one vote' in te voeren. Het Europees Parlement krijgt dan sterkere papieren, ook in de ogen van de grote lidstaten. Dan zal de Europese Unie beter in staat zijn zich te ontwikkelen tot de vitale democratie die past bij het sociale model van gelijke burgers.'

Over Jan Willem Sap
Jan Willem Sap (Arum, 1962) bekleedt sinds september 2010 de leerstoel Europees recht aan de Open Universiteit in Heerlen. Tevens is hij universitair hoofddocent Europees recht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij studeerde rechtsgeleerdheid (staatkundig internationaal-juridische studierichting) aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1989 werd hij docent en onderzoeker aan de Vrije Universiteit te Amsterdam waar hij in 1993 promoveerde op Wegbereiders der revolutie, dat werd bekroond met de A.F. de Savornin Lohmanprijs. Hij was visiting professor of European Union Law aan Northwestern University School of Law in Chicago en gaf onder meer gastcolleges aan de Universiteit van Pretoria, Zuid-Afrika. Sap is lid van diverse tijdschriftredacties, waaronder de European Constitutional Law Review. Hij was lid van de Nationale Conventie (2006). Sap maakt deel uit van diverse besturen, waaronder die van de Vereniging Democratisch Europa.

Links:
http://www.ou.nl



Razende Robot Reporter