Universiteit van Tilburg


En nou allemaal even heel hard blazen...

Wubbo Ockels houdt Warandelezing over duurzame energie

Datum: vrijdag 18 november 2011
Tijd:

* 19.00 uur: ontvangst met koffie en thee
* 19.30 uur: aanvang lezing

* 20.15 uur: vragen en discussie

* 21.00 uur: einde

Locatie: (gewijzigd) zaal Wz 1 (Warande building), Tilburg University Aanmelden: zie hiernaast

Moderator:
Aart de Zeeuw, hoogleraar milieu-economie en wetenschappelijk directeur Tilburg Sustainability Center

Co-referent:
Reyer Gerlagh, hoogleraar milieu-economie, Tilburg University

In samenwerking met:
Tilburg Sustainability Center, Brabantse Milieufederatie en Brabants Dagblad

Energie genoeg

Wubbo Ockels was Nederlands bekendste astronaut en ontpopte zich als een veelzijdig man. Zo is hij hoogleraar, uitvinder en ondernemer. Gemene deler van al zijn bezigheden: zijn ideeënrijkdom. Als hoogleraar duurzame technologie ziet hij, als één van de weinigen, geen energietekort in de toekomst. Hij zegt dat we genoeg energie hebben, maar dat het ons aan technologie ontbreekt.

Duurzame investeringen

Waar veel stemmen beweren dat wind- en zonne-energie simpelweg veel te duur zijn, spreekt Ockels dit tegen. Als we de milieubelasting van olie zouden doorberekenen, dan zijn de verschillen namelijk een stuk kleiner, zo stelt hij. Ook vindt de Delftse hoogleraar de verkoop van energiebedrijven aan buitenlandse ondernemingen niet verstandig. In plaats van energiebedrijven te verkopen, zouden provinciën en energiebedrijven juist moeten werken aan meer duurzame oplossingen, die volgens hem onder andere te vinden zijn in de hoek van zonne- en windenergie.

Kansen

Nederland wordt geroemd om zijn technologische kennis. Neem bijvoorbeeld de Deltawerken, die nog altijd veel internationale aandacht krijgen. Volgens Ockels ligt er hier een grote kans om Nederland op de kaart te zetten waar het gaat om duurzaamheid. In zijn lezing zal hij ingaan op de duurzame oplossingen voor onze energievoorziening. Laten de ideale technologieën voor het opwekken van zonne- en windenergie nog lang op zich wachten en welke (tussen)oplossingen ziet hij voor de korte termijn? Kortom, Ockels geeft zijn een visie op de energietoekomst voor de lange termijn, op de weg ernaartoe en op de vraag hoe de agenda 2012 van Nederland eruit zou moeten zien.