Tweede Kamer der Staten Generaal

Kamercommissie ELI bezoekt Noord-Nederland inzake Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Leden van de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie brengen op vrijdag 18 november 2011 een bezoek aan Noord-Nederland. Tevens zal een lid van de Eerste Kamer deelnemen aan het bezoek. Het werkbezoek staat in het teken van Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

De delegatie wordt op de Dairy Campus in Leeuwarden ontvangen door de gedeputeerde Hans Konst. Hij zal kort ingaan op het belang van het GLB voor de noordelijke provincies. Daarna wordt een toelichting gegeven op de betekenis van de Dairy Campus voor de innovatie en educatie van de melkveehouderij in Nederland. Tijdens een rondgang over de Campus wordt dat geïllustreerd met lopende projecten, zoals mestverwerking en algenteelt op digestaat. Het ochtendprogramma wordt afgesloten met een gedachtewisseling met vertegenwoordigers van de noordelijke provincies, het bedrijfsleven en het Wageningen University & Research Centre.

Het middagprogramma is onder leiding van de Noardlike Fryske Wâlden (NFW) en staat in het teken van de vergroening van het GLB. De delegatie wordt ontvangen door de gedeputeerde Johannes Kramer. Hij zal ingaan op het belang van een vitaal en leefbaar platteland. De Kamerleden brengen een bezoek aan melkveehouderij- en fokbedrijf Skalsumer Agema in Kollumerpomp en aan het agrarisch bedrijf van maatschap Algra en Huisma in Eastermar. Tijdens een rondrit door het gebied wordt uitleg gegeven over de Vereniging Noardlike Fryske Wâlden. Deze koepelorganisatie doet mee aan de landelijk pilot waarmee de inzet van gebiedscollectieven voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer wordt getest. Aansluitend volgt een gedachtewisseling met vertegenwoordigers van de provincies, LTO Noord, de NFW en andere agrarische natuurverenigingen.

De volgende leden nemen deel aan het werkbezoek: Mw. J. Snijder-Hazelhoff (VVD, delegatieleider) Mw. L. Jacobi (PvdA)
Mw. K. Gerbrands (PVV)
Dhr. G. Koopmans (CDA)
Dhr. H.J. Ormel (CDA)
Dhr. H. van Gerven (SP)
Mw. E. Wiegman-van Meppelen Scheppink (CU)
Mw. E. Ouwehand (PvdD)
Mw. M. Faber-van de Klashorst (Eerste Kamerlid PVV)