Waterschap Groot Salland



Noodbemaling bij gemaal Ankersmit Deventer

Vanaf vrijdag 18 november staat er een noodpompinstallatie klaar bij het gemaal Ankersmit in Deventer. Dit is noodzakelijk om voldoende wateraanvoer voor de Deventer haven en het achterland in Salland te blijven garanderen. Tot en met vrijdag kan het gemaal Ankersmit nog voldoende water het gebied inpompen. De waterstand op de IJssel is bijzonder laag als gevolg van de langdurige periode met weinig neerslag in het stroomgebied van Rijn en IJssel. Voor de langere termijn wordt een verdere daling verwacht waardoor het gemaal Ankersmit niet meer kan pompen en noodbemaling noodzakelijk is.

IJsselwater

Het inlaten van water door het gemaal Ankersmit is bij de huidige lage waterstand in de IJssel van ca. 1.50 +NAP nog mogelijk. De te verwachten verdere daling van de waterstand in de komende periode wijst erop dat de inlaatmogelijkheid wegvalt. Met de installatie van noodpompen kan Groot Salland aan de vraag naar water in de Deventer haven en het achterliggende gebied blijven voldoen.

Noodzaak

De waterinlaat door de noodbemaling is noodzakelijk om het water in de Deventer havens op peil te houden voor de scheepvaart en om te voorkomen dat hier woonboten scheef gaan liggen met alle nadelige gevolgen van dien. Het `op peil houden' is vastgelegd in een overeenkomst met de gemeente Deventer. Ook wil het waterschap voorkomen dat de waterstand in met name het Overijssels Kanaal zakt tot onder het winterpeil waardoor schade aan oevers en kaden optreedt.

Geschiedenis

Ook in 2003 en 2009 zijn bij gemaal Ankersmit noodpompen geplaatst. Het waterschap heeft intussen maatregelen genomen waardoor nu op vrij eenvoudige wijze een noodbemaling kan worden gerealiseerd. Om aan het inlaatprobleem van water uit de IJssel definitief een eind te maken is door het waterschap dit jaar de uitvoering van het project ' Verlaging inlaatpunt IJsselwater bij gemaal Ankersmit' gestart. Dit project is in het voorjaar van 2012 afgerond waarmee het ` inlaatprobleem' definitief tot het verleden behoort.

waterlelies
anker
ankersmit