Wageningen Universiteit en Researchcentrum
kippenvlees veel duurzamer

PERSAANKONDIGING: Nieuwe houderijconcepten maken kippenvlees veel duurzamer

17 nov 2011

Open stalsystemen zonder antibiotica goed voor mens en dier

Kippenvlees kan veel duurzamer worden geproduceerd, in open systemen die passen in het landschap, en vrijwel zonder antibiotica. In samenwerking met pluimveehouders, toeleverende en verwerkende industrie en maatschappelijke organisaties heeft Wageningen UR in het interactieve ontwerptraject Pluimvee met Smaak twee praktisch realiseerbare houderijconcepten voor vleeskuikens ontwikkeld die dat mogelijk maken: de Som der Delen en de Windstreek. De productiekosten zijn iets hoger, vooral omdat de kuikens veel meer ruimte krijgen en langer leven. Dat kan worden gecompenseerd door de poot- en vleugeldelen van de kip beter te benutten. Jonge koks hebben daarvoor spannende productconcepten bedacht: WERELDelen, Vleeswaarden en KipCulinair. Een consortium vanuit het bedrijfsleven heeft al een plan voor realisatie en vermarkting van de Windstreek.

Feestelijke presentatie op 18 november (14.30-17.30 uur) in Bunschoten Vrijdag 18 november presenteert het project Pluimvee met Smaak de resultaten tijdens een feestelijke bijeenkomst in Bunschoten met alle betrokkenen, met onder meer een speciale videoboodschap van Bart Jan Krouwel, voorzitter van het Productschap Pluimvee en Eieren en nummer twintig in de Duurzame 100 van dagblad Trouw in 2011. De jonge koks van the Green Peas luisteren de bijeenkomst op met speciaal ontwikkelde snacks.

* Plaats: Eemlandhoeve, Bisschopsweg 5b, Bunschoten
* Datum: vrijdag 18 november

* Tijd: 14.30-17.30 uur