Ingezonden persbericht


Studenten en stappers weer met licht op pad

Nachtelijke reparatieactie in Nijmegen succes

Utrecht, vrijdag 18 november 2011

Gisteravond om 21 uur gaf nachtburgemeester Doro Krol het startsein voor een grote fietslichtreparatie actie van de Fietsersbond en de BOVAG in samenwerking met de gemeente Nijmegen. Medewerkers van Simson en fietsenmakers van Fietscity Jan Kooij waren tot diep in de nacht op het Koningsplein paraat om zo'n 250 onverlichte fietsers alsnog veilig de straat op te krijgen. De actie, in samenwerking met de gemeente Nijmegen, werd op dit bijzondere tijdstip gehouden omdat veel studenten op donderdagavond laat op pad zijn, maar nog te vaak zonder verlichting. Uit onderzoek blijkt dat ruim 40% van de jongeren van 18 -25 jaar zonder licht fietst.

Doro Krol werkte graag aan de actie mee. "Als jongere vond ik fietsverlichting niet echt belangrijk, maar in de auto merk je pas hoe kwetsbaar je bent zonder licht." Haar motto voor de actie was 'Laat je licht in het donker schijnen'.

Eerder dit najaar vonden vergelijkbare acties plaats in Utrecht en Leeuwarden. Daarnaast organiseert de Fietsersbond in veel andere gemeenten gratis reparatieacties. Deze acties zijn onderdeel van de campagne 'Ik Val Op!'. Op de website www.ikvalop.nl is een overzicht te vinden van alle reparatieacties.

130.000 boetes in 2010

In 2010 schreef de politie 130.000 keer een bekeuring uit voor fietsen zonder licht. De hoogte van de boete is ¤ 40. Fietsen met licht loont dus, want een boete kost veel meer dan een paar lampjes. Vandaar de boodschap van de Ik Val Op! campagne: Fietsen met licht is relaxed. Jij ziet meer én anderen zien jou beter. Zo kom je veilig en zonder bekeuring thuis.

Alle 26 regionale politiekorpsen houden de komende tijd fietsverlichtingcontroles. Deze controles zullen vooral de komende drie weken plaatsvinden. Op www.ikvalop.nl is een twitterstream te vinden waar politiekorpsen maar ook anderen politiecontroles melden.

Hoeveel fietsers fietsen verlicht?

Recent onderzoek door de Dienst Verkeer en Scheepvaart geeft de volgende cijfers. De metingen zijn uitgevoerd in de winter 2009/2010. 65% fietste met werkend voor- en achterlicht. Jongeren fietsen vaker zonder licht dan ouderen. Van de jongeren onder de 18 jaar fietste 52% met licht, in de groep 18 - 25 jaar 58%. Daarom richt de campagne Ik Val Op! zich speciaal op jongeren.

Het percentage fietsers dat met licht fietst is de laatste 3 jaar min of meer gelijk, rond 65%. In 2003 was het percentage fietsers met verlichting nog maar 49%. Deskundigen hebben verschillende standpunten over de oorzaken van de stijging. Voorlichting, campagnes en handhaving worden genoemd als verklaring. Ook technische ontwikkelingen hebben een grote rol hebben gespeeld. De ledlampjes en lampen op batterijen zijn een uitkomst voor scholieren, studenten en stadsbewoners die hun fiets buiten moeten stallen. De kwetsbare dynamoverlichting met draadjes sneuvelde om de haverklap. Dat probleem is met batterijverlichting voor een groot deel opgelost.



Ingezonden persbericht