Rechtbank Den Haag

Gevangenisstraffen van 10 tot 6 jaar voor woningovervallen in Alphen aan den Rijn

Den Haag , 17-11-2011
De rechtbank in Den Haag heeft vandaag drie mannen in de leeftijd van 57, 45 en 42 jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar en twee mannen van 47 en 39 jaar tot gevangenisstraffen van 6,5 en 6 jaar.

De mannen hebben op 28 juni 2010 's avonds een gewapende overval gepleegd op een gezin in Alphen aan den Rijn. Zij hebben zich schuldig gemaakt aan wederrechtelijke vrijheidsberoving van het gezin, bedreiging met vuurwapens, poging tot diefstal met geweld en poging tot afpersing van de ouders.

De overvallers zijn vermomd de woning binnengedrongen en hebben daar een wapen op het hoofd van de bewoner gehouden, hem in de wurggreep gehouden en bedreigd Ook zijn vrouw werd bedreigd met een wapen, haar ogen en mond werden bedekt. Zij moest met de knieën opgetrokken tegen de kastdeur van de woonkamer gaan zitten. De overvallers stelden haar vervolgens vragen over de kluis op haar werk en het daar aanwezige geld.
Eén van de mannen is naar boven gegaan waar de kinderen lagen te slapen. Zij werden op één kamer gezet en moesten daar blijven. Op het moment dat de politie in aantocht was hebben de overvallers tegen de bewoners gezegd dat er een handgranaat op scherp stond en zijn de woning uit gevlucht.

Drie van de vijf mannen zijn daarna via de tuin een andere woning binnengedrongen. Daar hebben zij de bewoner bedreigd met een wapen en daadwerkelijk een schot gelost. Vervolgens werd de bewoner met een hard voorwerp op zijn achterhoofd geslagen en hoorde hij één van de mannen om autosleutels roepen. Hij heeft aangewezen waar de autosleutels lagen. Nadat mannen de autosleutels hadden weggenomen zijn zij de woning uitgevlucht en hebben zij de auto van de bewoner gestolen. Met die auto zijn zij op de vlucht geslagen en uiteindelijk in Waddinxveen aangehouden.
Uitspraken: BU4819

Zie het origineel