Saxion
BR>

vr 18 november 2011

Saxion start met cursus Passiefhuis

Saxion start in januari met de cursus Passiefhuis - nieuwbouw en renovatie.

Medewerkers van gemeenten, woningcorporaties, bouw- en installatiebedrijven, ontwerp en adviesbureaus leren in de cursus over het energiezuinig ontwerpen, bouwen en renoveren van woningen en gebouwen.

In de cursus, die van 24 januari tot 20 maart een keer per week in Enschede wordt gegeven, staat de praktijk centraal. Specialisten uit het werkveld verzorgen gastlessen. In groepsverband wordt er gewerkt aan voorbeelden en opdrachten uit de praktijk. Enerzijds is er de bouwkunde- en bouwfysicatheorie. Anderzijds geven een aannemer, een architect, een beleidsmaker van een woningcorporatie en fabrikanten van toegepaste materialen en installaties uitleg en delen zij hun praktijkervaringen. Uitgangspunt is het zogenoemde Passiefhuisniveau (EPC is kleiner dan 0,42).

Energiezuinig

Cursisten leren onder andere hoe belangrijk uitvoeringsdetails zijn bij het construeren van energiezuinige huizen en hoe deze huizen bijdragen aan verlaging van de woonlasten. Die vakkennis is nodig om energiezuinige huizen te kunnen bouwen en bestaande huizen energiezuiniger te renoveren.

Verder verbeteren

Energiezuinigheid, comfort en een gezond binnenklimaat zijn de uitgangspunten bij ontwerp, bouw en verbouw van woningen en utiliteitsgebouwen. De huidige technieken maken vergaande energiezuinigheid en -neutraliteit al mogelijk. Verdere verbetering van materialen en technieken maken het bouwen efficiënter. Uiteindelijk levert dit ook financieel voordeel op.

CO2-reductie

De grootste bijdrage aan energiebesparing in de gebouwde omgeving - en dus CO2-reductie - is mogelijk in de bestaande bouw. Alleen al het aantal woningen van vóór het jaar 2000 bedraagt in Nederland zo'n zes miljoen. De nadruk ligt dan ook op de energetische renovatie, door middel van verbetering van de gebouwschil, verbetering van de ventilatie en de toepassing van duurzame en energie-efficiënte installatietechniek.

Meer weten?

Kijk voor nadere informatie over de cursus en de kosten op de site of neem contact op met de projectleider: W. Baartman, T: 06 510 92 916, E: w.g.j.baartman@saxion.nl