Syntens

Syntens en Infopol bevorderen grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van security en innovatie

Syntens en Infopol helpen de samenwerking tussen België en Nederland op het gebied van security te bevorderen. Op woensdag 16 november 2011 werd dit duidelijk op de themadag "Innovatie voor interventieteams" in het Belgische Kortrijk. Hier werd de eerste samenwerkingsovereenkomst getekend tussen het beveiligingsbedrijf Focuritas uit Lelystad en het Duitse VR-TEC GmbH. Infopol is een Belgisch platform dat als intermediair fungeert tussen overheden, veiligheidsdiensten en industrie. Ze onderneemt diverse acties om partijen samen te brengen zoals het organiseren van deze themadag.

Focuritas uit Lelystad en het Duitse VR-TEC GmbH tekenen samenwerkingsovereenkomst op themadag "Innovatie voor interventieteams"

Zittend van links naar rechts: Jean Kerres van Focuritas, Karel van de Velde, Samenwerkingsorgaan Benelux, Peter Stabel VR-Tec GmbH. Staand van links naar rechts: Yves Dierckx(Vlaams innovatiecentrum IWT), Koen Depreytere(Infopol), Marc Dhondt(Infopol) en Michiel Poppink(Syntens).

Focuritas is een specialistisch security bedrijf dat onder andere body camera's voor specialistische interventieteams ontwikkelt. Met deze systemen kun je real life op afstand meekijken met interventieteamleden. Het Enterprise Europe Network, waar Syntens ook in participeert bracht beide partijen bij elkaar. VR Tec heeft een hands free afdaaltoestel ontwikkeld waarmee interventieteams kunnen afdalen en zich tijdens de afdeling kunnen verdedigen onder het motto "Decent en defend". De Belgische politie informeerde naar de mogelijkheden van deze technologie. Enterprise Europe Network Nederland heeft VR Tec en Focuritas samengebracht waarbij Focuritas nu de distributie voor de Benelux op zich neemt.

Speciale interventieteams zijn o.a. arrestatieteams van de politie met aanhoudings- of ondersteuningseenheden. Ook de brandweer en de civiele bescherming (rampenbestrijding) was aanwezig in Kortrijk.

Netwerk

Syntens heeft het netwerk om vraaggestuurd (inter)nationale partijen te koppelen aan de politie, defensie etc. Syntens kan de spin in het web spelen door matchmaking, clustering, 1 op 1 advies etc. Syntens heeft een goed beeld van de innovaties op securitygebied.

Eerder deze maand werd er een Zweeds en een Nederlands bedrijf aan elkaar gelinkt waardoor er new business is ontstaan in de securitybranche.