Productschap Diervoeder

18/11/2011

Nog geen duidelijke arbeidsmarktknelpunten in de akkerbouw- en diervoedersectoren.

Dit is gebleken uit het Arbeidsmarktonderzoek Akkerbouw en Diervoeder 2010.

In de akkerbouw- en diervoedersectoren is een sterkere vergrijzing in vergelijking met andere sectoren, wat een forse uitstroom van personeel met zich mee gaat brengen. Ook is het gevraagde opleidingsniveau in de sector stijgende, deels door technologische ontwikkelingen in de sectoren. Eventuele arbeidsmarktknelpunten kunnen vanwege de vergrijzing en de stijging van het gevraagde opleidingsniveau ontstaan op het niveau van MBO en hoger. Voor werkgevers zijn er mogelijkheden de methode van werving hierop aan te passen door bijvoorbeeld meer gebruik te maken van werving via het internet. Ook signaleerden de onderzoekers ontwikkelingen die in de toekomst een rol gaan spelen, en die gevolgen hebben voor reguliere arbeid. Voorbeelden hiervan zijn de toenemende inzet van technische hulpmiddelen en de structurele inzet van inleenarbeid.

Het Productschap Akkerbouw en het Productschap Diervoeder hebben voor de eerste maal gezamenlijk onderzoek laten doen naar de arbeidsmarkt in de akkerbouw- en diervoeder sectoren. Binnen de kolommen graan, suiker, aardappelen en diervoeder en de onderliggende schakels teelt, industrie en handel is de structuur van de werkgelegenheid, de werving van personeel, scholing en bijscholing en knelpunten in personeelsvoorziening in beeld gebracht. In het onderzoek wordt inzicht gegeven in de dynamiek, de ontwikkeling van de werkgelegenheid en de structuur van flexibele arbeid, wat aanknopingspunten voor het arbeidsmarktbeleid van de productschappen en de brancheorganisaties biedt.

Het onderzoek is gebaseerd op 951 telefonische enquêtes met werkgevers en 122 uitgebreide telefonische gesprekken met werknemers. Aanvullend is gebruik gemaakt van bestaand onderzoeksmateriaal en statistieken.

Klik hier voor het onderzoeksrapport, en hier voor de managementsamenvatting.