UMC St Radboud


18-11-2011
UMC St Radboud onderzoekt invloed van warmte

Wat is de invloed van warmte op de prestaties van hardlopers? Hoogleraar inspanningsfysiologie prof.dr. Maria Hopman van het UMC St Radboud onderzoekt dit aanstaande zondag tijdens de ABN Amro Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Temperatuurpil

Honderd deelnemers aan de Zevenheuvelenloop slikken aanstaande zondag een elektronicapil, die het mogelijk maakt dat Maria Hopman en haar onderzoeksteam de veranderingen in lichaamstemperatuur gedurende de race kunnen volgen. Vijftig van hen hebben eerder tijdens hardloopwedstrijden warmteproblemen ervaren, de andere vijftig niet. Ook één van de grote kanshebbers op de overwinning, de wereldberoemde Ethiopische atleet Haile Gebrselassie zal met een temperatuurpil lopen.

Invloed lichaamstemperatuur op lichamelijke inspanning

De vraag is of de lichaamstemperatuur van sporters die moeite hebben met warmte sneller en hoger oploopt dan bij sporters die daar geen last van hebben. Zo hoopt Hopman vast te stellen of en hoe veranderingen in lichaamstemperatuur van invloed zijn op lichamelijke inspanning. Ook andere factoren worden meegenomen in het onderzoek, zoals kleding, getraindheid, vochtinname en lichaamssamenstelling.

Onderzoek naar leefstijl, gezondheid en kwaliteit van leven

Maria Hopman Daarnaast vraagt Hopman alle Nederlandse Zevenheuvelenlopers om mee te doen aan een onderzoek naar leefstijl, gezondheid en kwaliteit van leven. Het is de bedoeling om de relatie te onderzoeken tussen de hoeveelheid beweging enerzijds en ziekte, ziektebeleving, zorgconsumptie en gezondheid anderzijds. Eerder dit jaar is ook aan de deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse gevraagd aan dit onderzoek mee te doen.