CDA


Hogere straffen voor mensenhandelaren
donderdag 17 november 2011

Op dringend verzoek van de CDA-fractie zegde de Minister van Veiligheid en Justitie toe, nog dit jaar te komen met een voorstel om de straffen te verhogen voor mensenhandel. Woordvoerder Madeleine van Toorenburg had hierom gevraagd tijdens het overleg prostitutie en mensenhandel. âWij hebben hier eerder ook al voor gepleit, omdat de huidige strafmaxima voor internationale mensenhandelaren een lachertje zijnâ, aldus Van Toorenburg.

Daarnaast vroeg Van Toorenburg speciaal aandacht voor slachtofferbescherming. âWat kan de staatssecretaris doen om de slachtoffers tijdens de rechtszaak beter te beschermen?â vroeg Van Toorenburg. âHet kan niet langer zo zijn dat slachtoffers en daders en/of familie van de daders naast elkaar in de gerechtsgebouwen moeten zitten." Ook vroeg zij om uitbreiding van het spreekrecht voor de slachtoffers.

De staatssecretaris zegde ook toe de motie Van Toorenburg/Arib uit te werken waarin gevraagd wordt om structurele financiering van specialistische opvang van slachtoffers. "Er is nog steeds een tekort aan opvang. Ons bereiken geluiden dat er zelfs plaatsen worden afgebouwd. Dat kan echt niet,"aldus Van Toorenburg.

Â