Gemeente Gorinchem


Ikebana: de kunst van het bloemschikken

GORINCHEM - Ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan organiseert de Nederlandse Ikebana Vereniging een Jubileumtentoonstelling in het Gorcums Museum. De expositie van klassieke en moderne arrangementen van de vier in Nederland gevestigde Ikebanascholen is te zien op zaterdag 26 en zondag 27 november.

Ikebana is een vorm van Japanse bloemsierkunst die meer is dan een creatieve kunst, het is een spirituele ervaring. Ikebana betekent letterlijk `levende bloemen' en symboliseert het evenwicht tussen tegengestelde krachten waarbij het creëren van ruimte een belangrijke rol speelt. Kenmerkend voor Ikebana is de aandacht voor lijn, kleur en vorm van ieder arrangement.

De tentoonstelling is samengesteld uit werken van de vier Ikebanascholen in Nederland: Ikenobo, Ohara, Sogetsu en Ichiyo. De tentoonstelling wordt vrijdag 25 november om 16.00 uur geopend en is vervolgens slechts twee dagen te zien. Op beide dagen zijn er demonstraties van de achtergronden en de manier van schikken.

50 jaar Nederlandse Ikebana Vereniging. Gorcums Museum, Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem, tel. 0183-632821. Open: dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur, zondag 11-17 uur. Uitsluitend op zaterdag 26 en zondag 27 november. www.gorcumsmuseum.nl