Ingezonden persbericht


Persbericht

Josephine Nefkens prijs voor NKI-AVL voorzitter Anton Berns

Amsterdam, 18 november 2011

Voorzitter van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, prof. dr. Anton Berns ontvangt vandaag de Josephine Nefkens Prijs voor Kankeronderzoek 2011. De prijs wordt toegekend voor zijn baanbrekend onderzoek naar genetische oorzaken van kanker in door hem gemaakte muizenmodellen. Deze bootsen kanker bij de mens nauwkeurig na. Zijn ingenieuze modellen verruimen de mogelijkheden voor onderzoek naar nieuwe moleculaire behandelingsstrategieën voor kankerpatiënten. De prijs wordt vandaag uitgereikt in het stadhuis van Rotterdam.

Na 12 jaar het voorzitterschap te hebben vervult, treedt prof. dr. Berns met ingang van 1 januari 2012 terug als voorzitter van het NKI-AVL. Zijn rol wordt overgenomen door prof. René Medema. René Medema (1964) is momenteel hoofd van het Laboratorium Experimentele Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Prof. Berns zal vanaf 1 januari 2012 als onderzoeker betrokken blijven bij het NKI-AVL. De groep waar hij leiding aan geeft houdt zich bezig met het vinden van mogelijke behandelmethoden tegen longkanker en borstvlieskanker, twee kankervormen die op dit moment nog bijna niet te genezen zijn. Voor zijn onderzoek heeft Prof. Berns in 2008 uit handen van Hare Majesteit Koningin Beatrix de KWO-prijs mogen ontvangen.

----------