Gemeente Helmond


Samenwerkingsovereenkomst buurtbeheer

De buurtbeheerders van Helmond geven betekenis aan leefbaarheid. Om dit te onderstrepen tekenden alle partners een samenwerkingsovereenkomst.

Op woensdag 16 november ondertekenden Gemeente Helmond en de Helmondse woningcorporaties een samenwerkingsovereenkomst buurtbeheer. Met de overeenkomst bezegelen de partners hun samenwerking op het gebied van buurtbeheer in de wijken van Helmond.

Buurtbeheerdersboekje

Speciaal voor deze gelegenheid is een boekje samengesteld over de rol van de buurtbeheerders. Met sprekende beelden en korte teksten en uitspraken is het boekje een overzicht van de activiteiten van de buurtbeheerders en de effecten daarvan. Het laat zien dat het werk van de buurtbeheerders verschil maakt voor de wijken, de betrokken organisaties en vooral: de bewoners. Het boekje werd na de ondertekening van de buurtbeheerdersovereenkomst uitgereikt aan alle betrokkenen.

Klik hier om het buurtbeheerdersboekje te bekijken.

Unieke combinatie van werkgevers

In samenwerking met Gemeente Helmond startte Woonpartners in 2005 een pilot met een buurtbeheerder in Helmond-Oost. De buurtbeheerder fietste en wandelde een jaar lang door de straten en bemoeide zich gevraagd en ongevraagd met alles wat met leefbaarheid te maken had. Omdat de inzet van de buurtbeheerder effectief bleek, werd besloten het project voort te zetten en uit te breiden. Andere corporaties sloten zich hierbij aan. Nu zijn er zes buurtbeheerders actief in de stad. Ze zijn aan te spreken en ze zetten zich actief in voor het bevorderen van de leefbaarheid in de wijken. Dat doen ze met veel aandacht voor de bewoners en hun woonomgeving vanuit de uitgangspunten: schoon, heel en veilig. Iedere buurtbeheerder werkt voor een of twee van de woningcorporaties en de gemeente. Deze combinatie van werkgevers is redelijk uniek in Nederland en hierin schuilt een van de belangrijkste krachten van de buurtbeheerders.

Duidelijke afspraken

Door afspraken vast te leggen in de samenwerkingsovereenkomst buurtbeheer bevestigen Compaen, Volksbelang, WoCom, Woonpartners en de gemeente het belang van de buurtbeheerders en van de samenwerking tussen de partijen. De afspraken gaan onder meer over hoe het buurtbeheer wordt uitgevoerd en wat de beoogde resultaten zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de rol van de buurtbeheerder in het netwerk van allerlei organisaties die actief zijn in de wijken. Dit zijn taken op het gebied van signalering, het uitvoeren van werkzaamheden in de openbare ruimte en het woningbezit van de corporaties en het onderhouden van contacten met bewoners. Uiteraard zijn de ervaringen die in de afgelopen jaren al zijn opgedaan een belangrijk uitgangspunt geweest voor de overeenkomst.