Gemeente Den Haag

Europese subsidie voor opknapbeurt Westduinpark

De gemeente Den Haag krijgt een Europese subsidie van ruim EUR 600.000 voor een opknapbeurt van het Westduinpark. Met het geld wordt de kwaliteit van het natuurgebied verbeterd. Het Westduinpark is 1 van grootste groengebieden van Den Haag.

Natura 2000-gebied

Samen met de Bosjes van Poot en Wapendal vormt het Westduinpark een Natura 2000-gebied. Deze Haagse duingebieden hebben behalve een nationale ook een internationale beschermde status. Om de beschermde leefgebieden van planten en dieren te behouden wordt er de komende jaren hard gewerkt in het natuurgebied.

Kansen voor West

De Europese subsidie komt uit het subsidieprogramma Kansen voor West. Hierin hebben de 4 grote steden en de randstadprovincies hun krachten gebundeld, om verder uit te groeien tot 1 van de economisch sterkste grootstedelijke regio's in Europa. De subsidie van Kansen voor West komt uit het Europese Fonds voor de Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Blanke top der duinen gaat weer schitteren in Westduinpark

Provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag brengen de blanke duintoppen weer terug in het Westduinpark. Zand, zee, zout en wind krijgen weer vrij spel in het Haagse Westduinpark. Binnen 2 à 3 jaar zijn de blanke duintoppen, met daarboven een wolkje stuivend zand, weer zichtbaar in het gebied tussen Kijkduin en de Vogelwijk. 'We gaan het duinlandschap in oude glorie herstellen. En we zetten er geen hek omheen. Mensen kunnen er straks echt van genieten', zegt verantwoordelijk wethouder Sander Dekker. Tijdens een wandeling met de pers vertelde de wethouder wat er allemaal gaat gebeuren aan werkzaamheden in natuurgebied.

Vanaf november wordt er met inzet van groot materieel in het Westduinpark precisiewerk gedaan. Ecologen hebben het hele gebied geïnventariseerd om te bepalen welke struiken en bomen weg moeten en welke juist de ruimte moeten krijgen. De zuidhellingen van de duintoppen worden helemaal vrijgemaakt van begroeiing. Dat betekent dat er straks gekapt, gegraven en geplagd wordt. In totaal moeten er zo'n 1300 bomen weg. Waar nu rimpelrozen staan, moet het zand een meter diep worden ontgraven. Daarna wordt het gezeefd, zodat er geen worteltje achterblijft.

Hulp voor duinkonijn

Het onderhoud van het Westduinpark ligt voor een groot deel bij het duinkonijn. Het konijn houdt de beplanting kort en graaft holen waardoor de wind vat krijgt op zand en het duin van stuiven (dynamisch proces). Als gevolg van ziekte is de konijnenstand minimaal. Maar hij krijgt hulp, van kleine en grote grazers zoals paarden of runderen. Wandelaars (met of zonder hond aan de lijn), fietsers en ruiters zijn natuurlijk welkom in het gebied. Er komen aparte afrasteringen en veeroosters.