Rijksoverheid


Onze Referentie DEU-311/2011 Uw Referentie 2011Z21799

Datum 18 november 2011

Beantwoording vragen van het lid Timmermans over de Russische weigering een Nederlandse verkiezingswaarnemer toe te laten.

Geachte Voorzitter, Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Timmermans over de Russische weigering een Nederlandse verkiezingswaarnemer toe te laten. Deze vragen werden ingezonden op 3 november 2011 met kenmerk 2011Z21799.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal

Pagina 1 van 2



Antwoorden van Dr. U. Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Timmermans (PvdA) over de Russische weigering een Nederlandse verkiezingswaarnemer toe te laten.

Vraag 1 Heeft het Russische verkiezingscomité geweigerd de Nederlander Alexander Münninghoff toe te laten als waarnemer voor de Doema verkiezingen van december a.s.? Zo ja, welke motivatie heeft het verkiezingscomité hiervoor gegeven? Antwoord De heer Münninghoff, die door Nederland was geselecteerd en door ODIHR was voorgedragen als lange-termijn waarnemer, heeft geen accreditatie ontvangen van de Russische Centrale Kiescommissie. Hiervoor is geen motivatie gegeven. Vraag 2 Bent u bereid onmiddellijk opheldering te vragen bij uw Russische ambtgenoot, dan wel bij het verkiezingscomité, waarvan de autoriteiten beweren dat het onafhankelijk is? Zo nee, waarom niet? Antwoord De Nederlandse ambassadeur in Moskou heeft bij de Russische viceminister verantwoordelijk voor OVSE-zaken om een toelichting gevraagd. Vraag 3 Deelt u de inschatting dat er politieke motieven schuilen achter de weigering, die mogelijk te maken hebben met de kritische opstelling van Münninghoff zowel nu als in het verleden toen hij als correspondent in de Sovjetunie ook in aanvaring kwam met de autoriteiten omdat hij zich kritisch opstelde jegens het toenmalige regime? Zo ja, deelt u dan de mening dat de weigering hem toe te laten een smet is op het open en democratische gehalte van het Russische verkiezingsproces? Zo nee, waarom niet? Antwoord De Russische gesprekspartner van de ambassadeur heeft aangegeven dat de heer Münninghoff nog steeds welkom is in Rusland, maar niet als waarnemer voor deze verkiezingen. Verdere toelichting heeft hij niet gegeven. De ODIHR-missie in Rusland zal na afloop van de verkiezingen de bevindingen bekend maken. Deze bevindingen zal ik meenemen in de beoordeling van het verkiezingsproces.

Directie Europa Onze Referentie DEU-311/2011

Pagina 2 van 2






---- --