Gemeente Coevorden

Wethouder Geert Roeles ontvangt eerste kinderspaareend voor kunst en cultuur

vrijdag 18 november 2011

Wethouder Geert Roeles heeft op donderdag 17 november op OBS Parkschool in Coevorden het eerste exemplaar van de Spaareend gekregen. In deze speciaal ontworpen Spaareend kunnen kinderen samen met hun klas sparen voor activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Bijvoorbeeld een theatervoorstelling over pesten of een workshop vissen met emoties tekenen o.l.v. een kinderboekillustrator.

Van Pannenkoek tot Pop-art
Op OBS Parkschool wordt begin 2012 een pilot uitgevoerd van het project `Van Pannenkoek tot Pop-art'. Hierin leren kinderen aan de hand van het recept van de pannenkoek erfgoed in hun eigen omgeving kennen. Ze ontdekken welke afstanden je vroeger moest afleggen om via de Melkmarkt, de Botersteeg en de Molenstraat de ingrediënten te halen. De kinderen verzamelen op deze route zoveel mogelijk beeldmateriaal over eten en eetgewoonten van vroeger en nu en maken hiermee een grote collage in de stijl van de Pop-art. Met de Spaareend kan een start gemaakt worden met inzamelen van geld voor het verder ontwikkelen van dit project.

Spaarpotje
Ineke Broerse van Mightyduck is de bedenker van de Spaareend. Het idee erachter is simpel: er wordt bezuinigd op kunst en cultuur, de subsidies lopen terug en door de BTW verhogingen worden de theatervoorstellingen ook voor scholen duurder. Het is dus nodig om een spaarpotje voor dit soort activiteiten aan te leggen. Het mes snijdt aan twee kanten, want tegelijkertijd leren de kinderen door te sparen ook wat de waarde is van kunst en cultuur.

Jonge Ondernemersprijs
Ineke Broerse is één van de drie Drentse finalisten van dé Jonge Ondernemersprijs van het Noorden. Op 22 november vindt de finale plaats in de Oosterpoort in Groningen. De cultureel onderneemster wil laten zien dat je met kunst en cultuur nog meer kan doen dan er van genieten. Alle voorstellingen, workshops en projecten die zij verkoopt en opzet hebben tot doel moeilijke onderwerpen als pesten, verliefdheid en emoties bespreekbaar te maken of om er iets van te leren over bijvoorbeeld erfgoed. De meeste workshops en voorstellingen zijn bedacht door anderen. Mightyduck ondersteunt kunstenaars in het vinden van financiering en het leggen van de juiste contacten.

Kijk voor meer informatie over Mightyduck op www.mightyduck.nl.