Gemeente Schouwen-Duiveland


Extra steuntje in de rug voor minima

PERSBERICHT:
Als het aan het college van B&W ligt, krijgen gezinnen met een minimum inkomen vanaf volgend jaar EUR 150,- per gezinslid per jaar ter beschikking voor deelname aan sociale, culturele, educatieve en / of sportieve activiteiten.

Het college stelt ook voor om zwemlessen voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen te vergoeden. Hierdoor wil de gemeente minima in tijden van bezuinigingen een extra steuntje in de rug geven. Op 22 december beslist de gemeenteraad over het voorstel.

Beide voorstellen staan omschreven in het Declaratiefonds, dat vanaf 1 januari 2012 het Sociaal Cultureel Noodfonds vervangt. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft maatschappelijk participatie hoog in het vaandel staan en een laag inkomen mag dit niet in de weg staan. In de begrotingsraad van 10 november j.l. werd daarom al een bedrag van EUR 30.000 toegevoegd aan het Sociaal Cultureel Noodfonds.

Voorstel

Het college komt nu met een voorstel om de bedragen uit het fonds op te hogen tot EUR 150 per persoon per jaar. Minima kunnen dit bedrag aanwenden voor verschillende activiteiten, zoals een lidmaatschap voor de voetbal, een abonnement op de bibliotheek, een bezoek aan het theater of een cursus. Nieuw is dat het college ook voorstelt om zwemlessen voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen te vergoeden. Niet kunnen zwemmen betekent letterlijk "aan de kant staan", niet meedoen. Omdat water op Schouwen-Duiveland altijd dichtbij is, moet ieder kind op dit eiland de mogelijkheid hebben om te leren zwemmen. Het college wil zwemlessen voor deze groep tot EUR 700 per kind vergoeden.

Datum

17 november 2011

Woordvoerder

Wethouder G. Houtekamer
via telefoonnummer 0111-452100 / 0111-452376.