Gemeente Meppel



-

Bijeenkomst raadsfracties levert 'denktank' op

17-11-2011 -

Meppel knooppunt noordelijke spoorlijnen vraagt promotie goed openbaar vervoer.

Maandagavond 14 november is in het Stadhuis een raad brede informatiebijeenkomst over openbaar vervoer gehouden. Tijdens de druk bezochte avond wisselden de gemeenteraad van Meppel en reizigers meningen en ideeën uit om het openbaar vervoer te verbeteren en dit beter aan te laten sluiten bij hun wensen en verwachtingen.

Programma
In het programma werden door drie betrokken partijen presentaties verzorgd. De wethouder verkeer gaf inzicht in de laatste stand van zaken. NS had twee deskundigen afgevaardigd die de nieuwe dienstregeling en de verbouwing van het station Zwolle van commentaar voorzagen. Reizigersorganisatie Rover hield een vlammend betoog over het belang van het NS station.

Wethouder Dohle, met verkeer in zijn portefeuille, gaf in zijn betoog te kennen burgemeester & wethouders zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor het verbeteren van openbaar vervoer. Het college benadrukt in alle vergaderingen met NS en de provincies het belang van een half uur frequentie op de lijn Zwolle - Meppel - Leeuwarden. Daarnaast is er overleg met NS en Prorail over maatregelen tijdens de buitendienststelling van station Zwolle in de zomer van 2012.

Sprekers
NS ging in op de opzet van een dienstregeling voor 2013, zoals die na het voltooien van de Hanzelijn Lelystad-Zwolle in december 2012 gereden kan worden. Ook werd een toelichting gegeven op de buitendienststelling van station Zwolle van 14 juli - 12 augustus 2012 uit. Op dit moment wordt gesproken met bedrijven en overheden over een tijdelijk vervoersplan, zodat ongemak en tijdverlies voor reizigers kunnen worden beperkt.

De secretaris van Reizigersvereniging Rover, gaf tekst en uitleg over de rol van consumentenorganisaties in het tot stand komen van een dienstregeling.

Denktank
Het enthousiasme en de betrokkenheid van de aanwezigen was zo groot dat aan het eind van de avond een aantal belanghebbenden zich aanmeldde voor een zogenaamde belangengroep of 'denktank'. Deze groep heeft de intentie het station te promoten en zal proberen optimaal gebruik te maken van de procedures voor de NS dienstregeling na het in gebruik stellen van de Hanzelijn in december 2012.

De gemeenteraad zal zich de komende tijd samen met de 'denktank' buigen over toekomstige acties en plannen om het belang van goed openbaar vervoer in Meppel blijvend op de kaart te zetten.