Gemeente Breda

18nov
Ontwikkeling Landgoed De Klokkenberg Breda weer stap dichterbij

Gepubliceerd op 18 november 2011
Het college stemt in met het ontwerpbestemmingsplan De Klokkenberg en geeft het vrij voor terinzagelegging. Het plan is gebaseerd op het Masterplan Landgoed De Klokkenberg en wijkt op punten af van eerdere opvattingen. Zo is de bebouwing in de Groene Kamers sterk verminderd door onder meer het verplaatsen van het zorghotel naar het hoofdensemble. In het hoofdgebouw komen meer appartementen van kleiner formaat. Verder sluit het college binnenkort een nieuwe overeenkomst met Vitalis WoonZorg Groep, eigenaar van het landgoed. Daarmee zijn alle voorwaarden vastgelegd voor de ontwikkeling van De Klokkenberg.

Verder stelt het college het programma van eisen voor de aanleg van de buitenruimte vast en stemt het in met het beeldkwaliteitsplan.

Wethouder Alfred Arbouw: "Met het ontwerpbestemmingsplan en de nieuwe overeenkomst klikken we de wenselijke ontwikkeling van Landgoed De Klokkenberg vast. Ik ben blij dat we met de huidige plannen in staat zijn om huisvesting te bieden aan vijftigplussers en senioren en ook dat we De Klokkenberg als monument voor de stad kunnen behouden op een manier die past bij de waardevolle omgeving."

De hoofduitgangspunten voor de ontwikkeling van het Landgoed liggen nu vast op de thema's natuur, bebouwing, programma, verkeer en de Berkenhofschool. Er wordt tegemoet gekomen aan bezwaren van de klankbordgroep en bedenkingen die leven bij de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) en de raadscommissie Ruimte, vooral als het gaat om de bebouwing in de Groene Kamers.

Natuurontwikkeling

Het ontwerpbestemmingsplan geeft ruimte aan natuurbescherming en
-ontwikkeling. De aandacht voor het overgrote deel van het terrein zal zich richten op vernatting, retentie en infiltratie. Bouwen en aanleg van verharde wegen en paden zijn hier uitgesloten. Bij dit alles is het oorspronkelijke landschapsplan van de landschapsarchitect Bijhouwer leidend.

Bebouwing

Het zorghotel, oorspronkelijk gepland in de Groene Kamers, gaat naar het hoofdensemble. Daardoor blijft het zicht op de boerderij Sweep, als op zichzelf staand object bij de entree, behouden.

De overige bebouwing in de Groene Kamers is aanmerkelijk verlaagd en blijft ver onder de boomkronen. Er is geen sprake meer van oplopende bouwhoogten tot 17 meter, maar van een gelijkmatige bouwhoogte van 11 meter. Vanuit het Markdal blijft het zicht op Landgoed De Klokkenberg onveranderd. De bebouwing beperkt zich tot de huidige locatie van de Berkenhofschool.

De nieuwbouw op de locatie van de loodsen bij boerderij Schoondonk wordt afgestemd op de karakteristiek van de Westbrabantse boerderijen in de omgeving.

Programma

Op hoofdlijnen bestaat het programma voor het Landgoed De Klokkenberg uit wonen, zorg, horeca en detailhandel. Het ontwerpbestemmingsplan staat het toevoegen van maximaal 365 zelfstandige (zorg)woningen, 36 niet zelfstandige zorgeenheden en een zorghotel met maximaal zestig hotelkamers toe.

Het merendeel van de woningen wordt in en aansluitend op de huidige monumentale bebouwing gerealiseerd. De bestaande vijf woningen en 35 zorgeenheden -gelegen aan de Dreef - blijven in het ontwerpbestemmingsplan gehandhaafd.

Verder maakt het ontwerpbestemmingsplan het mogelijk dat er in het hoofdgebouw ongeveer 300 m2 detailhandel en 200 m2 horecavoorziening komt, vooral gericht op bewoners en hun bezoek. Daarnaast staat het ontwerpbestemmingsplan een horecavoorziening van 180 m2 toe op de locatie van boerderij Schoondonk aan de Dreef. Deze horecavoorziening richt zich primair op wandelaars en fietsers in en rond het Markdal.

Verkeer

Gemeente en Vitalis komen ook overeen dat de fiets- en wandelbrug over de Mark voor rekening van Vitalis wordt aangelegd en dat er een verkeersveilige aansluiting komt op de Galderseweg, inclusief een faunapassage onder de Galderseweg.

Berkenhofschool

Momenteel is er nog geen duidelijkheid over verplaatsing van de Berkenhofschool. Daarom is in het ontwerpbestemmingsplan op de huidige locatie van de Berkenhofschool een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Daarmee is het college later in staat om de onderwijsbestemming van deze locatie te wijzigen in een woonbestemming. Dit zal naar verwachting pas na 2017 plaatsvinden.

De renovatie en nieuwbouw van Landgoed de Klokkenberg worden stapsgewijs uitgevoerd. In de periode 2012-2013 worden eerst het hoofdgebouw, daarna de bijgebouwen (boerderijen, bebouwing Dreef, ketelhuis) en tenslotte de Groene Kamers gerenoveerd. De klankbordgroep blijft ook de komende jaren nauw betrokken bij de verdere uitwerking van de plannen.

Het ontwerpbestemmingsplan, het programma van eisen en het beeldkwaliteitplan worden op 29 november in de commissie Ruimte besproken.

Breda, 18 november 2011

Locatie

kaart van Breda