Politie Groningen

Jongeren aangehouden voor tientallen misdrijven.

Stadskanaal e.o., 18-11-2011 o De politie heeft de afgelopen weken 17 jongeren aangehouden voor diverse misdrijven in de omgeving van Stadskanaal en Emmen. De jongens en meiden, in de leeftijd van 15 t/m 23 jaar, worden ondermeer verdacht van auto-inbraken. De politie zet het onderzoek voort en sluit meer aanhoudingen niet uit.

Auto-inbraken en meer

In totaal worden de jongeren verdacht van 59 strafbare feiten. Het merendeel gaat om auto-inbraken. Daarnaast pleegde een deel van de groep -in wisselende samenstelling- ook een woninginbraak, werden twee autos gestolen, stalen ze brandstof en pleegden ze een mishandeling en een straatroof. De misdrijven vonden plaats in Stadskanaal, Musselkanaal, Ter Apel, Winschoten, Nieuwe Pekela, Nieuw Buinen en Emmen. Dit alles gebeurde tussen het voorjaar en de maand oktober.

Drugs

De verdachten ontmoetten elkaar in Stadskanaal. De jongeren zijn zelf afkomstig uit Stadskanaal, Ter Apel, Nieuw Buinen en Valthermond. De politie beschouwt ze als een criminele jeugdgroep. De groepsleden hebben verklaard de misdrijven te plegen uit verveling en onder invloed van drugs. De goederen die werden gestolen werden verkocht en met dat geld werden drugs gekocht. Van de 17 jongeren zitten er nog 3 in voorlopige hechtenis bevolen.

Hangjongeren

De politie kreeg gedurende het onderzoek informatie dat een aantal hangjongeren in Stadskanaal betrokken was bij auto-inbraken. Door een aantal van deze personen uit te nodigen voor een gesprek op het politiebureau ontstond inzicht in de werkwijzen van de groep en de groepsleden. Een aantal verdachten is eerder met politie en justitie in aanraking geweest.

Gezamenlijke aanpak

De politie heeft de verdachten aan kunnen houden in samenwerking met de Drentse politie. In het vervolgonderzoek en in het natraject is er ook intensieve samenwerking met de gemeenten Stadskanaal, Vlagtwedde en het Openbaar Ministerie. Het doel hiervan is een persoonlijk gerichte aanpak van iedere betrokken jongere met als doel om herhaling en het verder afglijden te voorkomen. In dat kader zijn vanuit een ketenbrede aanpak het Veiligheidshuis, het Openbaar Ministerie en de gemeente Stadskanaal ingeschakeld.

Preventief
Eerder dit jaar waarschuwde de politie inwoners van Stadskanaal alert te zijn op auto-inbraken. Zo werden preventief flyers en brieven rondgebracht met daarin tips om auto-inbraken tegen te gaan.