Politie Utrecht

Persberich regionaal, 13.45 uur

Utrecht, 18-11-2011

Huishoudelijk geweld of huiselijk geweld?

Politie op de Margriet Winterfair

Het beeld: de linkerkant van de tafel is feestelijk gedekt, servies in warme kleuren, de klok geeft aan dat het 18.00 uur is, tijd voor een gezellige maaltijd met het gezin. De andere kant van de tafel is lichtgrijs, koud, servies is gebroken, kinderstoel is omgevallen, bloed op de grond. De klok staat op 18.20 uur.

Wat zou hier zijn voorgevallen?

Met die vraag stappen collegas van politie en Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld op bezoekers van de Margriet Winterfair af. Deze Fair staat in het teken van de naderende feestdagen; bezoekers struinen langs feestelijke stands, inspirerende workshops en spetterende optredens.

Tussen al dit entertainment valt de gedekte tafel in eerste instantie niet eens heel erg op. Pas na twee keer kijken zie je dat er iets niet klopt. En dat is precies de bedoeling. Want (zeker) ook in de donkere dagen voor kerst is huiselijk geweld de realiteit voor een groot aantal mensen.

Margriet Winterfair

Om aandacht te vragen voor dit onderwerp bemensen Politie Utrecht én Advies en steunpunt Huiselijk Geweld van 18 t/m 24 november een stand op de Margriet Winterfair in de Jaarbeurs Utrecht.

De Margriet Winterfair is een goede plek om in contact te komen met de doelgroep. Slachtoffers van huiselijk geweld tussen partners bestaan namelijk voor 75% uit vrouwen. Geïnteresseerde bezoekers kunnen terecht voor informatie over aard, omvang en aanpak van huiselijk geweld. Direct betrokkenen, maar ook buren, vriendinnen, familieleden kunnen bij de stand bovendien terecht voor advies. Ook voor deskundigheidsbevordering onder beroepsgroepen is dit een goede plek. Er lopen hier genoeg mensen uit het onderwijs, de zorg en kinderopvang rond.