Alleskunner Kablau Vakman van het Jaar 2011

Persbericht van Werkspot.nl

Alleskunner Kablau Vakman van het Jaar 2011

Utrecht, 18 november - Carlo Kablau uit Apeldoorn mag zich een jaar lang Vakman van het Jaar noemen. Kablau won overtuigend de vierde editie van de Vakman van het Jaar verkiezing. Aan het initiatief van Werkspot.nl deden dit jaar meer dan 3.000 vakmannen mee. De kersverse Vakman van het Jaar 2011 won, naast eeuwige roem, een gloednieuwe Mercedes-Benz Vito. Volgens juryvoorzitter Peter Das van hoofdsponsor Sika is Carlo Kablau extreem precies, klantvriendelijk, veelzijdig en schuwt hij de uitdaging niet. "In zijn hang naar perfectionisme is hij continu op zoek naar innovatieve technieken en materialen. Niet verwonderlijk dat zijn klanten met hem weglopen". Een extra feestelijk tintje aan de titel is het feit dat Klusbedrijf Kablau tien jaar bestaat.

Uit het juryrapport
"Carlo Kablau is het schoolvoorbeeld van de moderne zelfstandige vakman. Hij is een uitblinker in zijn vak en een eigentijdse ondernemer. In zijn gebruik van nieuwe media loopt hij voor op de meeste collega-vakmannen: een perfecte website, een Facebookpagina en een actief Twitteraccount. Verder is hij een pietje precies die in zijn hang naar perfectionisme continu op ontdekkingsreis is naar nieuwe producten en innovatieve technieken. Hij durft klussen aan waarvoor anderen bedanken, en belangrijker: hij brengt ze tot een goed einde. Niet verwonderlijk dus dat zijn klanten met hem weglopen en hem keer op keer terugvragen."

Primeur: vakvrouw wint categorie
Voor het eerst in de historie van de Vakman van het Jaar verkiezing valt een vrouw in de prijzen. Jolanda Baak van De Stoffenier won de categorie 'stoffeerders'. De jonge onderneemster wil de interesse voor het ambacht meubelstoffering nieuw leven inblazen. Met haar winkel annex werkplaats in Leiden en het winnen van deze prijs lukt haar dat buitengewoon goed.

Publieksprijs
De Publieksprijs stond dit jaar geheel in het teken van Facebook en het verkrijgen van 'likes'. De strijd tussen de tien geselecteerde vakmannen werd uiteindelijk gewonnen door René van Esch van Latexspuiten.com. In de strijd kwam het beste naar boven in de vakmannen. Zo werd menig regionale omroep benaderd, werd er een goed doel gekoppeld aan het aantal 'likes' en kreeg men op Centraal Station Amsterdam een kop chocolademelk in ruil voor een 'like'.

Categoriewinnaars
Aannemers & Klusbedrijven Bram Boerdijk, Tangram Klussenbedrijf Auto-, motor- & bootmonteurs Wessel Westerveld, Westerveld Restauratie Dakdekkers Huug Manders, Tuhman Dakbedekking
E-installateurs Jaco Hage, Optimizer.co
Hoveniers Dick Bothof, Kerngroen
Glaszetters Fernando Codinha, Eerste Bussumse Glashandel Loodgieters Stephan Leeflang, Leeflang verwarming Schilders Rudi van Kalsbeek, Van Kalsbeek Schildersbedrijf Stoffeerders Jolanda Baak, De Stoffenier
Stukadoors Henk Hoenderdaal, All in stuc
Tegelzetters Carlo Kablau, Klussenbedrijf Kablau Timmermannen Patrick Meeberg, Leen's Timmerwerken Verhuizers Sietse Aardema, Q-Basic Express
Vloerspecialisten Kevin Plomp, Kevin Plomp Parket Witgoedreparateurs Imke de Vries, Service de Vries

Uit het juryrapport van de categoriewinnaars:

Aannemers & Klusbedrijven
Bram Boerdijk, Tangram Klussenbedrijf
Zijn motto is: kwaliteit kent geen tijd. Zijn favoriete klussen zijn ingewikkelde klussen, zelf noemt hij het onalledaagse klussen, waarvoor hij onalledaagse oplossingen bedenkt en uitvoert. Tot grote tevredenheid van zijn opdrachtgevers. Zijn honger naar kennis van materiaal en technieken is bijna niet te stillen. Hij is extreem precies en kan goed communiceren met klanten. Een gedreven vakman die vakwerk aflevert, vinden zijn klanten.

Auto-, motor- & bootmonteurs
Wessel Westerveld, Westerveld Restauratie
Hij slaapt nog net niet bij de auto's die hij restaureert, maar het scheelt weinig. Zo gek is dat natuurlijk niet, als de door jou gerestaureerde auto een prijs wint bij het Concours de Elegance bij Paleis het Loo. Het mooiste aan zijn vak vindt hij plaatwerkdelen geheel zelf weer nieuw vervaardigen en wel op een manier dat deze niet zijn te onderscheiden van de originele delen. Zijn klanten kunnen online via de foto's op Flickr de restauratie bijna real time meebeleven.

Dakdekkers
Huug Manders, Tuhman Dakbedekking
Een kleine lekkage, een geheel dak vernieuwen, Huug Manders draait er zijn hand niet voor om. Naast vakwerk afleveren, vindt Huug het zeer belangrijk om potentiële klanten goed en professioneel te informeren. Dat doet hij zo goed, dat zelfs mensen die uiteindelijk niet voor hem kiezen hem toch nog bedanken voor zijn inzet en informatie. Vakwerk leveren doen veel van zijn collega's ook, maar de service voor en achteraf maken van hem volgens de jury de winnaar van deze categorie. En zo denken zijn klanten er ook over.

E-installateurs
Jaco Hage, Optimizer.co
Domotica, ofwel digitale thuisnetwerken, winnen snel aan populariteit. Ze moeten echter wel werken. Anders is het huis te klein. Jaco Hage heeft zich op deze nieuwe markt geworpen en met succes. Daarnaast voelt hij zich niet te goed om ook een stofzuiger of TV te repareren. Doet meer dan hij belooft, zegt een van zijn klanten. Na een week bellen of alles het nog doet, dat typeert Jaco. Tel hierbij nog op dat hij nieuwe media actief inzet en we hebben een winnaar in de categorie E-installateurs

Hoveniers & bestraters
Dick Bothof, Kerngroen
Een hovenier met een visie en een betrokken mens. Hij werkt bewust en met plezier samen met mensen met een arbeidshandicap. Dat maatschappelijk verantwoord ondernemen samen gaat met goede resultaten neerzetten, bewijst Dick Bothof de laatste anderhalf jaar in zijn eigen bedrijf. Door zijn expertise kan Dick alternatieve producten aanbieden die een tuin veel duurzamer maken. Hiermee verrast hij zowel opdrachtgever als collega hoveniers.

Glaszetters
Fernando Codinha, Eerste Bussumse Glashandel
Het maken van glas-in-lood is nog steeds honderd procent handwerk. Fernando Codinha is de perfecte ambassadeur van dit oude ambacht. Afgestudeerd aan de glazeniersopleiding in Portugal is hij al meer dan tien in Nederland bezig met dit ambacht uit de Middeleeuwen. Glas-in-lood is echter helemaal van deze tijd en Fernando krijgt dan ook opdrachten van eigenaren van zowel oude als nieuwe huizen. Dat hij dit naar tevredenheid doet, blijkt uit het feit dat hij in die tien jaar geen moment zonder werk heeft gezeten. Mooie combinatie van oud ambacht en eigentijdse presentatie, zo vatte de jury het eindoordeel over Fernando samen.

Loodgieters
Stephan Leeflang, Leeflang verwarming
Meer dan 15 jaar ervaring en dat merk je. Vakkundig en flexibel dat zijn woorden die bij zijn klanten continue naar voren komen. Moet ook wel als iemand geen warm water meer heeft. Het liefst werkt hij aan huizen die volledig gestript zijn en waar alles opnieuw moet worden aangebracht, maar ook voor het aanleggen van een buitenkraan voelt hij zich niet te goed. Een tevreden klant is volgens hem een klant die krijg wat hij verwacht. En dat hij daarbij niet zomaar opgeeft als het even tegenzit, wordt zeer gewaardeerd door zijn klanten.

Schilders
Rudi van Kalsbeek, Van Kalsbeek Schildersbedrijf Rudi van Kalsbeek is niet op zijn mondje gevallen, maar maakt zijn grote mond wel waar. Dat moet ook wel, aangezien ze in Groningen kritisch en zuinig zijn. Van monumentaal pand tot project van Piet Boon, Rudi en zijn mannen maken er iets moois van. Na 22 jaar staat hij nog steeds met de poten in de modder en is hij altijd op zoek naar nieuwe zaken in het schildersvak. Naast vakman ook ondernemer.

Stoffeerders
Jolanda Baak, De Stoffenier
Deze jonge onderneemster heeft een ongekende passie die ze combineert met vakmanschap. Gedreven als ze is, wil ze het ambacht van meubelstoffering meer onder de aandacht brengen. Met haar winkel annex werkplaats in Leiden en het winnen van deze prijs is daar al een eind mee op weg. Klassiek of modern stofferen, Jolanda is in beide een kei.

Stukadoors
Henk Hoenderdaal, All in stuc
Henk Hoenderdaal weet wat hij kan. En wat hij kan stelt hij in dienst van zijn klanten. Helemaal alleen doet hij het niet meer, maar Henk is nog volop aan het stuken. In zijn showroom toont hij de nieuwste materialen en stuctechnieken. Ook op zijn website kun je als het ware door de showroom lopen. Modern ondernemerschap dus. Trots is hij op het monumentale pand dat hij zowel aan de binnen- als buitenkant heeft mogen herstellen in de oude staat. Werkt netjes, laat de boel netjes achter, dat hoorden we vaak terug van zijn klanten. Wel zo prettig als je vloer net gelegd is. Het was een spannende strijd in deze categorie, maar Henk heeft die strijd gewonnen.

Tegelzetters
Carlo Kablau, Klussenbedrijf Kablau
Daar waar anderen de klus niet aandurven - het aanbrengen van 90 x 90 Mosa tegels, brengt Carlo het tot een goed einde. Een perfectionist die goed met klanten om kan gaan. Past nieuwe media toe zoals het hoort. Al tien jaar zelfstandig vakman en altijd op zoek naar vernieuwing. Een waardige winnaar van de categorie Tegelzetters.

Timmermannen
Patrick Meeberg, Leen's Timmerwerken
Praten doet hij het liefst met zijn handen. Dat hij dat goed doet, blijkt uit de enthousiaste reacties van zijn klanten. Ook wordt enthousiast gereageerd op zijn fotoboeken, want deze jonge timmerman documenteert echt alles. Naast standaardklussen heeft Patrick Meeberg een voorliefde voor het betimmeren van jachten. Werkt keurig netjes en zo laat hij de boel ook achter. Betrouwbaar tot op het bot en dat wordt gewaardeerd.

Verhuizers
Sietse Aardema, Q-Basic Express
Weten wat je kunt en niet kunt, is een talent op zich. Sietse Aardema laat het grote werk dan ook over aan de grote verhuisbedrijven. Hij heeft zich gespecialiseerd in deelverhuizingen. Vaak gaat het om een of twee meubelstukken, maar die levert hij dan ook perfect af. Belangrijk in de dienstverlening van Q-Basic Express is het menselijke aspect en de servicegerichte houding van Sietse. Wat ook vaak genoemd en geroemd wordt, is zijn betrouwbaarheid. Erg belangrijk als het gaat om het vervoeren van dat unieke familiestuk.

Vloerspecialisten
Kevin Plomp, Kevin Plomp Parket
Al op jonge leeftijd begonnen in het vak en sinds tweeëneenhalf jaar als zelfstandig vakman werkzaam. Kan zich op zijn werk concentreren dankzij vriendin Ramona, die de afspraken regelt. Kevin is altijd vrolijk en levert goed werk. Een harde werker en, waar vind je ze nog, een beschaafd persoon. Vriendelijk, vakkundig en maakt zich er niet makkelijk vanaf. Zo typeert een klant Kevin Plomp. De jury is het hier mee eens en Kevin is dan ook de terechte winnaar van deze categorie.

Witgoedreparateurs
Imke de Vries, Service de Vries
Na 22 jaar voor toonaangevende merken te hebben gewerkt, werd het voor Imke de vries tijd om voor zichzelf te gaan werken. Dat hij daarbij zijn vakkundigheid combineert met een goed begrip en gebruik van nieuwe media wordt door de jury zeer gewaardeerd. Zijn Facebook-pagina is echt een voorbeeld van hoe dit moet worden opgezet. Van kleine klus tot ingewikkelde reparatie aan een vaatwasser of wasmachine, Imke zorgt ervoor dat de kla

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Links:
http://www.vakmanvanhetjaar.nl



Razende Robot Reporter