Rijksoverheid


18 november 2011

Beantwoording vragen van het lid Ormel over gemeenteraadsverkiezingen Bulgarije

Geachte Voorzitter, Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ormel over gemeenteraadsverkiezingen Bulgarije aan de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Deze vragen werden ingezonden op 31 oktober 2011 met kenmerk 2011Z21481.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal



Antwoorden van Dr. U. Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Ormel (CDA) over gemeenteraadsverkiezingen Bulgarije.

Vraag 1 Wat is uw mening over de chaos rond het tellen van stemmen, met name in Sofia, na de gemeenteraadsverkiezingen van 23 oktober in Bulgarije? 1) Antwoord Ik betreur de onregelmatigheden die blijkens de waarnemingen van OVSE en Raad van Europa hebben plaatsgevonden. 1) Sofia News Agency, 24 oktober 2011 Vraag 2 Waren verkiezingswaarnemers aanwezig tijdens deze verkiezing? Zo nee, waarom niet en zo ja, wat is hun oordeel over het verloop van de gemeenteraadsverkiezingen in Bulgarije? Antwoord In de aanloop naar en tijdens de verkiezingen waren lokale (NGO's) en internationale verkiezingswaarnemers aanwezig, vanuit onder meer OVSE en Raad van Europa. Het eindrapport van de OVSE is nog niet verschenen. Volgens de eerste bevindingen van de OVSE en volgens de Raad van Europa is het juridische raamwerk voor democratische verkiezingen in Bulgarije op orde, maar laat de uitwerking te wensen over. De waarnemers concluderen dat de gemeenteraadsverkiezingen `professioneel' en `kalm' zij n verlopen, hoewel in verschillende fases en op verschillende plekken onregelmatigheden zijn geconstateerd. Volgens de OVSE kunnen vergaande conclusies van waarnemers zoals over pressie op stemgerechtigden en verkoop van stemrecht op dit moment niet hard worden hard gemaakt. Vraag 3 Hebben de gemeenteraadsverkiezingen voldaan aan OVSE criteria en EU standaarden? Antwoord De OVSE constateert dat nog niet is voldaan aan alle aanbevelingen van OVSE/ODIHR en de Venetië-commissie van de Raad van Europa. Vraag 4 Wat vindt u van de kandidaatstelling voor het burgemeesterschap van Sliven door de partij GERB van de, wegens fraude met gemeenschapsgeld tot 3 jaar cel veroordeelde, heer Lechkov? Antwoord De kandidaatstelling van de heer Lechkov heeft afbreuk heeft gedaan aan het algemene belang van integriteit bij verkiezingen. De heer Lechkov is niet herkozen.

Vraag 5 Kan de EU vertrouwen hebben in de aanpak van corruptie in Bulgarije als de grootste politieke partij, waartoe onder meer premier Borisov behoort, kandidaten voordraagt die aantoonbaar misbruik hebben gemaakt van gemeenschapsgeld en daar ook voor zijn veroordeeld? Antwoord De aanpak van corruptie door de Bulgaarse overheid voldoet op dit moment volgens Nederland nog niet aan de standaarden. Dit wordt bevestigd door de CVM rapporten van de Europese Commissie. De EU heeft destijds in reactie op de veroordeling van Lechkov alle EU-fondsen voor de gemeente Sliven bevroren. De Bulgaarse overheid heeft in reactie op de veroordeling de fondsen voor Sliven stil gelegd. Vraag 6 Acht u de wijze waarop deze verkiezingen verlopen in Bulgarije een voorbeeld van de nog voortwoekerende corruptie zoals omschreven door de Europese Commissie in de voortgangsrapportage van het Coöperatie- en Verificatiemechanisme van 20 juli? Antwoord Het beeld in de rapporten van de Raad van Europa en de OV SE is gemengd. De recente verkiezingen kunnen daarom niet als `voorbeeld van de nog voortwoekerende corruptie' worden gekenmerkt.