CDA


Nederlandse pensioenen niet in het geding door Europese regelgeving vrijdag 18 november 2011
Naar aanleiding van een uitgelekt, nog niet vastgesteld ,ontwerp witboek door de Europese Commissie over de houdbaarheid en veiligheid van pensioensystemen is in Nederland het debat losgebarsten dat dit voor onze pensioenen negatief zou uitpakken. CDA-europarlementariër Ria Oomen-Ruijten is rapporteur voor het Europees Parlement: "De bangmakerij van de SP in het Europees Parlement over 'bemoeienis' van Europa is onzin. Juist voor het behoud van ons Nederlandse pensioensysteem moeten we andere lidstaten aanzetten tot opbouwen van pensioenen die niet uit de lopende begroting worden gefinancierd."

Ria Oomen-Ruijten: "De vergrijzing heeft in veel lidstaten een grote impact omdat er niet gespaard is zoals in Nederland. Dit kan leiden tot immense uitgaven die consequenties kunnen hebben voor het groei-en stabiliteitspact en dus voor de stabiliteit van de Euro. Net omdat ik het Nederlandse pensioen wil behouden is toezicht nodig op pensioensystemen en moeten andere lidstaten aangezet worden om spoorslags nieuwe houdbare systemen op te zetten. Omdat ik geen verantwoordelijkheid wil dragen voor de pensioenproblemen in Frankrijk of Griekenland moeten deze landen met initiatieven komen die de eigen financierbaarheid verbeteren."De stelling van De Jong dat de Europese Commissie de lidstaten gaat opleggen om hun pensioenleeftijd te verhogen is een aanbeveling, want Europa kan dit niet opleggen. Lidstaten zullen gestimuleerd worden om de leeftijd te verhogen en vroeg uittreden tegen te gaan. Voor Nederland geldt dit niet, aangezien wij al besluiten hierover genomen hebben. We hebben gezien wat er kan gebeuren als andere lidstaten hun financiën niet op orde hebben; ik mag toch hopen dat Dennis de Jong zich realiseert dat dàt juist een negatief effect op Nederlandse pensioenen kan hebben."

Ria Oomen-Ruijten: "Hetgeen Dennis de Jong zegt over de overdraagbaarheid van pensioenen is feitelijk onjuist. Het gaat hier over de meeneembaarheid van aanvullende pensioenen. Dat zijn pensioenen waar werknemers zelf voor hebben gespaard. Ik vind dat je moet uitgaan van het recht van de werknemer. De Europese Commissie stelt voor om minimumeisen te stellen voor het behoud van dit pensioen. Dit lijkt me een eis waar ook de SP voor zou moeten opkomen. Hoe voorkom je, dat wanneer je een aantal jaren in het buitenland gewerkt hebt, je aanvullend pensioen verloren gaat." Oomen verwacht niet dat een Europees recht op waardeoverdracht zal leiden tot een grote uitstroom van kapitaal van Nederlandse fondsen. Waar ik me wel zorgen over maak is dat er nog steeds discussie in de Europese Commissie is over de garantie van pensioentoezeggingen. De Europese Commissie wil deze met meer zekerheden omgeven. Grotere zekerheden zijn in deze tijd waarin de financiële sector zo onder druk staat niet te geven. Dat is ook net de reden dat Nederland het pensioenstelsel wil hervormen en hier dus het omgekeerde gebeurt van dat wat Brussel vraagt. "