Vakcentrum Levensmiddelen

Standpunt Vakcentrum betreffende "mystery shoplifters"

18 november 2011
---

Op verschillende plaatsen in Nederland wordt geëxperimenteerd met het inzetten van "ingehuurde winkeldieven". Dit om ondernemers bewust te maken van het probleem van de winkeldiefstal en om een goede voedingsbodem te creëren voor het geven van voorlichting op dit punt. Het Vakcentrum kan zich voorstellen dat dit een meerwaarde heeft. Overigens wordt e.e.a. binnen de grotere ketens al geruime tijd gedaan en is het dus niet nieuw en heeft het ook zijn nut al bewezen.

Het Vakcentrum is wel van mening dat het instrument zeer zorgvuldig moet worden ingezet. Het meest belangrijke aspect hierbij is dat in alle gevallen lokale ondernemers op de hoogte moeten zijn van het feit dat een mystery shoplifter hun winkel kan gaan bezoeken. Dit betekent dus dat van te voren aan ondernemers moet worden gevraagd of zij mee willen doen!!!!

Een ander punt heeft betrekking op de vraag wie de initiator is. Het Vakcentrum is van mening dat in principe het initiatief moet uitgaan van de ondernemers zelf. Dat een gemeente financieel mee helpt kan, maar een gemeente mag in dit verband niet het voortouw nemen.

Belangrijk punt van aandacht is dat deze experimenten er niet toe mogen leiden dat een beeld ontstaat dat winkeldiefstal erg gemakkelijk zou zijn. Dit risico is vooral aanwezig wanneer (zoals recent in Hilversum het geval is geweest) de media er lucht van krijgen en bijvoorbeeld het door de ingehuurde winkeldief gemaakte beeldmateriaal beschikbaar zou komen. Verwezen kan hierbij worden naar de SBS uitzending van 16 november jongstleden. Het bagatelliseren van winkeldiefstal is compleet misplaatst!