Evangelische Omroep

JONG wint Psyche Media Publieksprijs

Jong aflevering zelfdoding

Het EO-programma JONG heeft de publieksprijs gewonnen van de Psyche Mediaprijs. Dit werd donderdagavond bekendgemaakt in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. JONG was genomineerd met de aflevering over zelfdoding. Eindredacteur EO-Jongeren Ellen Danhof: "Deze publieksprijs zie ik echt als een waardevolle beloning voor de redactie en presentatie van Jong, die al 15 seizoenen lang bijzondere jongeren portretteren waarvan er veel een psychische aandoening hebben.â

De prijs is een initiatief van Fonds Psychische Gezondheid. JONG was een van de vijf genomineerden, samen met onder andere dramaserie In Therapie van de NCRV en Iedereen depressief, een thema-avond van de VPRO. Het Fonds vindt dat de aflevering "op een eerlijke manier laat zien wat het is om depressief te zijn en niet meer te willen leven. En hoe het is om iemand in je omgeving te verliezen aan zelfdoding. De aflevering is vernieuwend en zet aan tot nadenken."

De JONG-aflevering over zelfdoding werd vorig seizoen uitgezonden op Nederland 3 en is terug te kijken via de JONG-website (www.eo.nl/jong). Presentator Klaas van Kruistum volgt in deze aflevering Nelleke (27), die na twee mislukte pogingen tot zelfdoding constateerde dat ze blijkbaar toch iets van haar leven moest maken. Ook is er aandacht voor het verhaal van Ingrid (20), die op dertienjarige leeftijd haar drie jaar oudere broer Ruben aan zelfdoding verloor.

Bij de aflevering is ook een boek geschreven, met interviews en tips om met het onderwerp om te gaan. Danhof: "Zelfdoding is nog steeds doodsoorzaak nummer twee onder jongeren en daarmee super urgent. Zo urgent dat we besloten om de verhalen uit deze aflevering ook in een boek over dit onderwerp te verwerken, inclusief het eerste Nederlandse lessenpakket over zelfdoding voor middelbare scholieren. Het blijft hard nodig om een taboeonderwerp als zelfdoding voor jongeren op de kaart te zetten. We zijn blij dat het publiek dit ook waardeert."

De Psyche Mediaprijs is een prijs die gaat naar journalisten en programmamakers die op een betrokken en zorgvuldige manier psychische problemen behandelen. Doel van de prijs is tv-makers te stimuleren programma's te maken die vooroordelen over psychische aandoeningen helpen wegnemen.

Website

Aflevering zelfdoding
Website Jong

Contactpersoon EO-Marketing & Communicatie

Aldert Baas
Telefoon: (035) 647 47 13
E-mail: aldert.baas@eo.nl