Nederlandse Orde van Advocaten



Toezichtplannen Teeven ondermijnen rechtsstaat

De Orde vindt het voorstel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie op het gebied van toezicht en tuchtrecht onaanvaardbaar. De plannen van de staatssecretaris tasten de onafhankelijkheid van de advocatuur aan en vormen in die zin een bedreiging voor de rechtsstaat, aldus een persbericht dat de Orde vandaag deed uitgaan.

Principieel en rechtsstatelijk onjuist
De voorgestelde wijzigingen op het terrein van het toezicht en het tuchtrecht noemt de Orde in een uitgebreide reactie `niet alleen onwenselijk, maar ook principieel en rechtsstatelijk onjuist. De advocatuur komt in de greep van de overheid. Enerzijds doordat alle regelgeving vooraf moet worden goedgekeurd door de minister. Anderzijds door de invloed op en grote bemoeienis met het toezicht op individuele advocaten. De zelfregulering van advocaten wordt overboord gezet en vervangen door een door de overheid gecontroleerde advocatuur.' Ook de plannen om het beroepsgeheim en het verschoningsrecht van advocaten te doorbreken, vormen een aantasting van de rechtsstaat.

Het alternatief
Verder wijst de Orde op het alternatief. `Ingegeven door het advies van Arthur Docters van Leeuwengaat de Orde door met het doorvoeren van verbeteringen in het toezicht op advocaten.'De Orde komt daartoe met een eigen wetsvoorstel waarin de rol en de positie van de deken worden versterkt en de deken eerder en sneller optreedt. Daarnaast komt er een college van toezicht, bestaande uit niet-advocaten, dat het gehele systeem van toezicht gaat controleren en daarover jaarlijks verslag uitbrengt.' Met deze wijzigingen is afgelopen zomer onder leiding van kwartiermaker Docters van Leeuwen al een start gemaakt.