Port of Rotterdam

Datum 18-11-2011
Bron Havenbedrijf Rotterdam N.V. ©

College van B en W stelt Havenvisie 2030 vast

Strategie voor lange termijn ontwikkeling haven Het College van B en W heeft de Havenvisie 2030 vastgesteld. De Havenvisie verwoordt de ambitie en visie op de toekomst van het Rotterdamse haven- en industriecomplex. Havenwethouder Jeannette Baljeu is enthousiast over de Havenvisie: "De Havenvisie 2030 richt zich op het versterken van de arbeidsmarkt, de bereikbaarheid en de kwaliteit van de leefomgeving. Deze thema's zijn belangrijk voor de toekomst van de haven en voor de ontwikkeling van Rotterdam als aantrekkelijke stad met een sterke economie."

De toekomst van de haven gaat hand in hand met de toekomst van de stad. De afgelopen 150 jaar was de ontwikkeling van Rotterdam onlosmakelijk verbonden met die van het haven- en industriecomplex. Dat zal ook in de toekomst zo blijven. De richting waarin haven en industrie zich op lange termijn ontwikkelen, biedt mogelijkheden om ook de stedelijke economie een impuls te geven. Vooral op het gebied van logistieke innovaties en het verduurzamen van energie en chemie is de wisselwerking tussen stedelijke economie en haven groot.

Uitvoeringsagenda
De Havenvisie is opgesteld met inbreng van verschillende organisaties zoals ministeries, Deltalinqs, kennisinstituten en een aantal natuur- en milieuorganisaties. Gesprekken met betrokken partijen leidden tot een aantal aanpassingen. De belangrijkste aanvulling op de ontwerpvisie is een uitvoeringsagenda met 188 maatregelen en acties die in de visie voorkomen.

Besluitvorming
Bij de verzelfstandiging van het Havenbedrijf in 2004 is afgesproken dat deze strategische visies door het college en aansluitend door de gemeenteraad moeten worden vastgesteld. De Havenvisie is hiermee het kader voor de toekomstige ontwikkeling van het haven- en industriecomplex. Op 15 december behandelt de gemeenteraad de Havenvisie 2030.