Rijksoverheid


18 november 2011

Kamervragen over de nieuwe systematiek voor subsidieverlening van het Fonds Podiumkunsten en over de effecten van de nieuwe criteria van het Fonds Podiumkunsten op muziekensembles.

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Klijnsma over de nieuwe systematiek voor subsidieverlening van het Fonds Podiumkunsten en over de effecten van de nieuwe criteria van het Fonds Podiumkunsten op muziekensembles.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Halbe Zijlstra



Vragen van het lid Klijnsma (PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de nieuwe systematiek voor subsidieverlening van het Fonds Podiumkunsten (ingezonden 9 november 2011) 1 Bent u bekend met het bericht `Subsidieregeling flink op de schop; podiumgroepen moeten punten verdienen'1? Ja. 2 Hoeveel cultureel aanbod zal er verdwijnen door de nieuwe subsidieregels van het Fonds Podiumkunsten? De druk op het fonds neemt flink toe. Vorige keer waren er zo'n 300 aanvragen. Verwachting is dat het er deze periode nog meer zullen zijn, omdat de instellingen die uit de BIS vallen waarschijnlijk een aanvraag zullen indienen bij het fonds. Het fonds verwacht dat er zo'n 60 tot 80 aanvragen gehonoreerd kunnen worden, nu zijn dat er 120. Hoeveel cultureel aanbod er zal verdwijnen, hangt van zoveel factoren af, dat dit niet te voorspellen is. 3 Vindt u de criteria van het Fonds goed? Het fonds zet nog meer dan voorheen in op ondernemerschap en geografische spreiding. Dit beleid en ook de overige criteria van het fonds sluiten goed aan bij mijn brief Meer dan kwaliteit, een nieuwe visie op cultuurbeleid. 4 Hoe kan een instelling als het Internationaal Danstheater nog op niveau presteren als er ongeveer 70% van de subsidie vervalt? Instellingen kunnen bij het fonds een minder groot bedrag krijgen dan in het verleden. Reden hiervoor is dat kleinere instellingen in vergelijking met een aantal grote instellingen soms precies hetzelfde aanbod tegen lagere kosten produceren. Zulke grote verschillen zijn niet eerlijk en niet doelmatig. Met het nieuwe budget zou het fonds al snel door het budget heen zijn bij toekenning van een groot bedrag aan één instelling. Dit zou een negatief effect hebben op de pluriformiteit van het aanbod. Het Internationaal Danstheater kan een aanvraag indienen bij het fonds en afhankelijk van of deze aanvraag wordt toegekend en voor welk bedrag zal de instelling haar beleid aanpassen. Het is aan de instelling zelf om te bezi en hoe zij het beleid en hun bedrijfsvoering aanpassen wanneer zij minder subsidie ontvangen dan voorheen.


1 Volkskrant, 2 november 2011


5 Wat zijn de effecten voor bijvoorbeeld het toneelgezelschap Orkater, dat in subsidie gehalveerd dreigt te worden? Het is aan de instelling zelf om te bezien hoe zij het beleid en hun bedrijfsvoering aanpassen wanneer zij minder subsidie ontvangen dan voorheen. Doordat de instellingen de vrijheid hebben zelf de keuzes te maken, valt ook niet precies te voorspellen wat de effecten voor specifieke instellingen zullen zijn.

Vragen van het lid Klijnsma (PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de effecten van de nieuwe criteria van het Fonds Podiumkunsten op muziekensembles (ingezonden 9 november 2011) 1 Bent u bekend met het persbericht `Muziekensembles zwaar gedupeerd door nieuw beleid Fonds Podiumkunsten'2? Ja. 2 Deelt u de mening dat het onacceptabel is dat door de nieuwe regels van het Fonds opheffing van de muziekensembles onontkoombaar is? Er is geen sprake van dat door de nieuwe regels van het Fonds Podiumkunsten de opheffing van de muziekensembles onontkoombaar is. Muziekensembles komen in aanmerking voor de meerjarenregeling en voor projectsubsidies. De muziekensembles worden zeker niet uitgesloten voor de meerjarenregeling door de hierin gestelde criteria. Het fonds podiumkunsten stelt 5,8 miljoen euro beschikbaar voor meerjarige activiteiten voor de sector muziek. Daarnaast wordt het budget van de projectsubsidies voor de periode 2013-2016 in stand gehouden. 3 Bent u bereid deze vragen alsmede de vragen over de criteria van het Fonds3, te beantwoorden voor het wetgevingsoverleg Cultuur op 21 november aanstaande? Ja.

2 3 www.vnme.nl op 8-11-2011 Schriftelijke vragen van het lid Klijnsma, d.d. 3 november 2011 zaaknummer 2011Z22461