Gemeente Soest

Startschot in Soest voor project Brandveiligheid thuis, we delen de zorg

18 november 2011

De burgemeester van de gemeente Soest heeft vandaag het startschot gegeven voor het project Brandveiligheid thuis, we delen de zorg. Doel van het project is om de brandveiligheid van mensen die minder zelfredzaam zijn te verbeteren.

Thuiszorg & brandveiligheid

Bij aanvang van het project in hun gemeente bezoeken de burgemeesters elk samen met een thuiszorgmedewerker iemand die thuiszorg ontvangt. Naast het geven van de nodige zorg inspecteren de burgemeester en medewerker de woning op brandveiligheid. Waar nodig worden ook rookmelders gemonteerd. Het project is een initiatief van brandweer district Eemland in samenwerking met de thuiszorg van Beweging 3.0.

Tijdens het project inspecteren thuiszorgmedewerkers de brandveiligheid van de woning van hun cliënten Dit doen ze naast hun reguliere werkzaamheden. De medewerkers bespreken eventuele risico's en nemen die waar mogelijk ook weg. Daarnaast monteren ze -zo nodig- rookmelders. Elf thuiszorgmedewerkers hebben hiervoor inmiddels een training van de brandweer gekregen.

Uitdaging

Het project richt zich op zelfstandig wonende mensen die thuiszorg krijgen. Omdat deze mensen vaak tegen problemen als gehoor- en mobiliteitsbeperkingen aanlopen, is voor deze persoonlijke insteek gekozen. Door de beperkingen is vluchten en/of gewaarschuwd worden niet altijd of beperkt mogelijk. De brandweer en Beweging 3.0 zien het als één van de grote uitdagingen van het project om hiervoor oplossingen te vinden.

Bas Gul, projectleider brandweer: `Brandveiligheid in de woning is voor iedereen een eigen verantwoordelijkheid . Om brand te voorkomen, is bewustzijn voor brandonveilige situaties erg belangrijk. Helaas kan brand niet altijd worden voorkomen. De brandweer is dan niet direct ter plaatse, dat duurt een paar minuten. Dan is het belangrijk dat mensen weten wat ze moeten doen, dat kan van levensbelang zijn. Juist bij deze doelgroep. '

Marlijn Lenselink, directeur Beweging 3.0: `De brandweer en Beweging 3.0 hebben een gezamenlijk doel met dit project: uiteindelijk willen we er beide voor zorgen dat onze cliënten in een zo aangenaam mogelijke en dus veilige(re) omgeving wonen. De thuiszorg komt dagelijks bij mensen achter de voordeur. Wij kunnen eventuele onveiligheid in de woonomgeving signaleren, maar ook cliënten wijzen op welke preventieve maatregelen ze kunnen nemen'

Brandweer over morgen

De brandweer streeft voortdurend naar een (nog) veiligere samenleving. Hierbij wordt steeds meer gestuurd op het voorkomen van brand. In de landelijke beleidsvisie zijn een aantal doelgroepen benoemd waaronder mensen die (deels) afhankelijk zijn van de hulp van anderen (minder zelfredzamen).

Het project Brandveiligheid in de thuiszorg is een vervolg op de eerdere Veilig Wonen projecten van de brandweer in Amersfoort. In die projecten werden in bepaalde wijken huis-aan-huis brandveiligheidsinspecties aangeboden aan bewoners. Zo nodig hingen de inspecteurs ook rookmelders op. Het project Brandveiligheid thuis, we delen de zorg is een nieuw insteek op deze projecten.