Gemeente Eindhoven

Aantal bijstandsuitkeringen daalt in Eindhoven

In Eindhoven daalt het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt. Op 1 november van dit jaar realiseerde Eindhoven een bestandsdaling van 4,9% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit is het resultaat van het nieuwe beleid dat de gemeente Eindhoven sinds ruim een jaar voert. Uit de meest recente cijfers blijkt dat per 1 september het aantal uitkeringen landelijk steeg met 4,4% ten opzichte van 1 november vorig jaar.

Op 1 november 2011 verstrekte de gemeente Eindhoven 270 bijstandsuitkeringen minder dan een jaar eerder. Op deze datum ontvingen 5236 Eindhovenaren een bijstandsuitkering. Het nieuwe beleid is gericht op de samensmelting van re-integratie, handhaving en dienstverlening. Dit heeft ertoe geleid dat er minder nieuwe bijstandsuitkeringen zijn verstrekt. De eigen verantwoordelijkheid van mensen bij het vinden van een baan staat hierbij voorop. Ook is er door extra controles meer bijstandsfraude opgespoord. Daarbij komt dat de relatief gunstige economische ontwikkeling ook een positieve invloed heeft op de bestandsdaling.

"Werk is de allerbeste manier voor een beter toekomstperspectief van mensen. Zodat mensen weer zelfstandig in hun bestaan kunnen voorzien. We vinden het daarom als gemeente heel belangrijk dat mensen met een bijstandsuitkering (weer) aan het werk gaan. En dat mensen alleen een uitkering krijgen als zij deze echt nodig hebben. Het is tenslotte gemeenschapsgeld. Ik ben blij dat ons nieuwe beleid zijn vruchten afwerpt", aldus wethouder Henk Brink van Economie, Werk en Beroepsonderwijs.