Belgische Federale Overheid



Checkdoc controleert nu ook geldigheid inschrijvingsbewijs voertuig

Datum: 18 november 2011

Sinds oktober 2011 kan iedere overheidsdienst, onderneming, verzekeringsmaatschappij en burger de geldigheid van een Belgisch inschrijvingsbewijs van een voertuig controleren. Dit werd mogelijk door een nieuwe toepassing op de website www.checkdoc.be Externe link . Dat systeem werd al gebruikt om na te gaan of een Belgisch identiteitsbewijs al dan niet gestolen is. Zo kunt u bijvoorbeeld snel en discreet de geldigheid van het inschrijvingsbewijs nagaan voor u een tweedehandswagen koopt.

Nadat bij de politie klacht wordt neergelegd over de diefstal van boorddocumenten, geeft de politie op haar beurt de info door aan de DIV. De databank van de DIV staat in verbinding met het Checkdoc-systeem en op die manier verschijnt de boodschap over gestolen boorddocumenten automatisch in het systeem.

In 2010 werden in België ongeveer 7 650 inschrijvingsbewijzen gestolen uit voertuigen. De gestolen documenten verdwijnen bijna onmiddellijk naar het buitenland waar ze worden misbruikt of gekopieerd.

Checkdoc, het overkoepelende systeem voor controle van Belgische identiteitsbewijzen, werd gecreëerd na de oprichting van Doc Stop. Via Doc Stop Externe link kunt u de diefstal van uw paspoort of identiteitskaart aangeven. Deze info wordt opgeslagen en als iemand, waar ook ter wereld, het nummer van het gestolen document ter controle ingeeft via Checkdoc, ziet hij dat de documenten gestolen zijn.

Meer info op de website www.checkdoc.be Externe link