Belgische Federale Overheid



De werkloosheid daalt voor het vijfde opeenvolgende trimester

Datum: 18 november 2011

Het derde trimester van 2011 is het vijfde opeenvolgende trimester waarin de werkloosheid daalde volgens de trimestriële indicatoren van de arbeidsmarkt van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

Tussen het derde trimester van 2010 en het derde trimester van 2011 stelde de RVA volgende veranderingen vast:

* een daling van het aantal tijdelijk werklozen met 12,1 %
* een daling van het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen met 3,5 % (5,9 % in Vlaanderen, 2,9 % in Wallonië en een status quo in Brussel)

* een daling van het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen van jonger dan 25 jaar met 7,4 %
* een stabilisering van het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen van 50 jaar of ouder (+ 0,4 %), waarvan de evolutie echter werd beïnvloed door reglementaire en demografische factoren.

Maar terwijl de daling van de volledige werkloosheid, die een jaar geleden werd ingezet, alsmaar sterker werd tot het tweede trimester (-
1,4 % in het derde trimester van 2010, - 1,9 % in het vierde trimester van 2010, - 4 % in het eerste trimester van 2011 en - 5,1 % in het tweede trimester van 2011 in vergelijking met het overeenstemmende trimester van het jaar voordien), nam ze voor het eerst af in het derde trimester (- 3,5 %).

Daar zijn twee verklaringen voor:

* voor de eerste keer vergelijken we een trimester met een ander trimester dat reeds een daling vertoonde.

* de economische groei is in het derde trimester aanzienlijk vertraagd (en is zelfs volledig stilgevallen in vergelijking met het tweede trimester). Het ondernemersvertrouwen, dat met name wordt beïnvloed door de onzekerheden binnen de eurozone, is ook al verschillende maanden aan het dalen. De volledige werkloosheid reageert steeds met vertraging op de conjunctuur, maar we stellen toch al een kleinere daling vast voor de indicatoren die er dichter bij aanleunen, zoals de tijdelijke werkloosheid, de kortdurige werkloosheid en de uitzendarbeid.

Globaal gezien zitten de cijfers van de vergoede werkloosheid bijna terug op het niveau van voor de crisis. In een historisch perspectief zitten ze zelfs bij de laagste van de laatste 10 jaar. Enkel in 2002 en 2008 lag het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen lager. De ratio van de vergoede volledig werklozen en de bruggepensioneerden ten opzichte van de bevolking op arbeidsleeftijd is de laagste van het decennium (8,7 %).

Die inhaalbeweging ten opzichte van de toestand van voor de crisis wordt bevestigd door de geharmoniseerde Eurostat-werkloosheidsgraad (6,8 % voor België), die contrasteert met het Europese gemiddelde (9,6 %), waarvan het percentage nog steeds ongeveer een derde hoger ligt dan in 2007.

Bovendien stelde de RVA tussen het derde trimester van 2010 en het derde trimester van 2011 het volgende vast:

* een toename van het aantal faillissementen (+ 4 %), behalve in Vlaanderen (- 2 %)

* voor het tweede opeenvolgende trimester sedert 2005, een vermindering van het aantal bruggepensioneerden (- 1,5 %). Toch zijn er grote verschillen naargelang van de leeftijd: - 17,8 % voor de 50- tot 54-jarigen, - 5,1 % voor de leeftijdsgroep van 55 tot 59 jaar en + 0,5 % in de leeftijdsklasse van 60 tot 65 jaar. Die evolutie van het aantal bruggepensioneerden werd tot nog toe ook naar boven beïnvloed door het optrekken van de pensioenleeftijd voor de vrouwen van 60 tot 65 jaar en door de sterke toename van de beroepsbevolking in de leeftijdsklasse van 50 tot 65 jaar (+ 62 %).
* een stijging van het aantal werknemers aangeworven in programma's voor activering van de werkloosheidsuitkeringen (+ 28,4 %), voornamelijk in het kader van het win-winplan (99 197 gesloten overeenkomsten op 30 september 2011)

* er wordt meer een beroep gedaan op het systeem van de dienstencheques (+ 10 %)

* een kleinere toename van het aantal werknemers die gebruik maken van de specifieke vormen van loopbaanonderbreking (+ 1,3 %), voornamelijk ouderschapsverlof (53 020 personen) en verlof voor medische bijstand (10 250 personen)

Vergeleken met het derde trimester van 2010 is het totaal aantal uitkeringstrekkers ten laste van de RVA stabiel gebleven (+ 0,4 %), vermits de daling van het aantal volledig en tijdelijk werklozen werd gecompenseerd door een toename van het aantal werknemers die gebruik maken van de activeringsmaatregelen of van het tijdskrediet.

Raadpleeg de trimestriële indicatoren van de arbeidsmarkt - situatie op 30 september 2011 Externe link (PDF, 33 p. - 458 kb) op de website van de RVA