Openbaar Ministerie

OM eist 15 jaar gevangenisstraf poging moord op ex-vriendin

18 november 2011 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep 15 jaar gevangenisstraf geëist tegen de man die ervan wordt verdacht op 15 december 2009 te Hoogvliet (Rotterdam) te hebben geprobeerd zijn ex-vriendin om het leven te brengen. Ook wordt hij verdacht van stalking en bedreiging van deze ex-vriendin.

Volgens het OM is de verdachte, nadat de vrouw de relatie met hem had beëindigd, begonnen met het meermalen bedreigen en het stalken van de vrouw in haar woonomgeving, de school van de kinderen en haar werkomgeving. Het slachtoffer was erg bang voor haar ex-vriend. Uiteindelijk is die angst bewaarheid geworden en is zij in haar woning neergeschoten. "Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan poging moord. Hij heeft bewust en weloverwogen gehandeld. Zijn ex-vriendin is door deze daad zwaargewond geraakt en hulpeloos achtergelaten. Zij is in coma geraakt en pas na een aantal weken daaruit ontwaakt. Ze is meervoudig gehandicapt geworden door toedoen van verdachte. Het gaat om verlammingsverschijnselen aan lichaam en gezicht en om een spraakgebrek. Alle toekomst is in een klap weggevaagd", aldus het OM.

Het OM is van oordeel dat een gevangenisstraf van 15 jaar recht doet aan de ernst van de feiten. "Gelet op de gevolgen is de door verdachte gepleegde poging moord qua ernst gelijk met de ernst en de gevolgen van een voltooid delict. Ook gelet op de bedreigingen en zijn stalkgedrag en zijn ontkenning van de daaropvolgende poging moord bestaat er een duidelijk risico op recidive. Dan gaat het niet alleen om vergelding maar ook om beveiliging van de maatschappij", aldus het OM.

De rechtbank veroordeelde de man eerder tot 15 jaar gevangenisstraf bij een eis van de officier van justitie tot 12 jaar cel. De verdachte stelde hoger beroep in tegen deze uitspraak.

Uitspraak (naar verwachting) op 2 december as.