Gemeente Rotterdam

erasmusspeld voor sjaak sies

18 november 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Sjaak Sies kreeg 18 november de Erasmusspeld uitgereikt tijdens de Dank-je-wel-Sjaak receptie.

Sjaak Sies kreeg 18 november tijdens de Dank-je-wel-Sjaak receptie ter ere van zijn afscheid van de Voedselbank Rotterdam, de Erasmusspeld uitgereikt door wethouder Marco Florijn. Hij ontvangt deze Rotterdamse onderscheiding voor het oprichten van de Voedselbank en zijn jarenlange inzet hiervoor.

In 2002 ging de heer Sies samen met zijn vrouw Clara de strijd aan tegen voedselverspilling. Voedsel is niet altijd en voor iedereen een vanzelfsprekendheid. De heer Sies ontdekte dat de verspilling van voedsel onnodig is en eenvoudig omgezet kon worden naar een eerlijke herverdeling van mensen die het financieel moeilijk hebben.

Het begon allemaal achter de eetkamertafel thuis aan de Molenwei nr. 39. Al snel gingen er dertig voedselpakketten per week via hun voordeur naar mensen die dat hard nodig hebben. Inmiddels is de tomeloze inzet en energie van de familie Sies overgeslagen op anderen en is er een landelijke organisatie ontstaan met acht regionale Voedselbanken.

Wethouder Marco Florijn: "De heer Sies is ontzettend belangrijk voor vele mensen hier in Rotterdam maar ook in de rest van Nederland. Door zijn doorzettingsvermogen, passie en enthousiasme heeft hij met de Voedselbank Rotterdam de basis gelegd voor een landelijke organisatie die wekelijks meer dan 25.000 huishoudens een steuntje in de rug geeft met een voedselpakket."

De gemeente Rotterdam kent de Erasmusspeld toe aan personen die zich lange tijd op sociaal, cultureel, economisch of sportief gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.