Rijksoverheid

Rutte: 'Knokken om sterker uit de crisis te komen'

Nieuwsbericht | 18-11-2011

'We zitten in zwaar weer en we moeten ons schrap zetten', zei minister-president Rutte na afloop van de ministerraad. 'We zullen samen moeten knokken om sterker uit de crisis te komen.' Persconferentie Rutte na MR 18 november 2011

* Download deze video

+ Video voor Windows Media Player Video, 18-11-2011, wmv, 4.08 min., 10 MB

+ Video voor Apple Quicktime Player Video, 18-11-2011, mp4, 4.08 min., 6,93 MB

Zie het origineel

Uit CBS-cijfers bleek deze week dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 0,3% is gekrompen.' Juist nu de economische situatie ongewis is, zal het kabinet koersvast blijven', zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie.

Groei en banen

Door het huishoudboekje van Nederland op orde te brengen, wil het kabinet grotere problemen voorkomen. Daarnaast blijft het kabinet voorwaarden scheppen voor groei en banen.

Over de noodzaak om de weg naar groei weer in te slaan, sprak Rutte deze week ook met premier Cameron en vicepremier Clegg van het Verenigd Koninkrijk. Dit land is een belangrijke handelspartner en de tweede investeerder in Nederland.

Arbeidsmigratie

De ministerraad besloot dat de grenzen tot 1 januari 2014 niet opengaan voor arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije. Het kabinet wil geen vrij verkeer van werknemers uit deze landen zolang de werkloosheid stijgt en er een recessie dreigt.

HSL

De ministerraad stemde ook in met het akkoord dat minister Schultz van Haegen (IenM) bereikte met de Nederlandse Spoorwegen. NS staat voor de toekomst volledig garant voor HSA, de exploitant van de hogesnelheidslijn. Dit betekent dat gegarandeerd tot 2025 hogesnelheidstreinen over de HSL-Zuid zullen rijden.