Interprovinciaal Overleg (IPO)




18 november 2011

Samenwerking en maatwerk essentieel bij herstructurering bedrijventerreinen

Regionale samenwerking en maatwerk is de oplossing voor de aanpak van leegstand van bedrijventerreinen. Een gemeente alleen kan weinig uitrichten en heeft partners in de regio nodig om het beleid af te stemmen. Dit waren de conclusies uit vier visiebijeenkomsten met in totaal circa 40 wethouders en gedeputeerden uit het hele land over de leegstand van bedrijventerreinen. De bijeenkomsten zijn gezamenlijk georganiseerd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Interprovinciaal Overleg (IPO) in Almere, Weert, Dordrecht en Zwolle. Daarnaast erkenden de aanwezige wethouders en gedeputeerden dat het wijzigen en schrappen van plannen de regio veel voordelen biedt, maar kan een individuele gemeente veel geld kosten. Ook hier is een regionale aanpak gewenst.

Hart luchten

Bespreekpunten waren het huidige niveau van de regionale samenwerking, de betekenis van de decentralisatie van het bedrijventerreinenbeleid en de nieuwe rollen die provincies en gemeenten op dit terrein krijgen. De discussies werden steeds ingeleid door toonaangevende sprekers, zoals: projectontwikkelaar Rudy Stroink en hoogleraar vastgoed- en locatieontwikkeling, Erwin van der Krabben. Met een aantal prikkelende stellingen van de inleiders gingen de bestuurders daarna met elkaar in debat.

Bestuurders hadden na afloop van iedere bijeenkomst het gevoel dat ze onderling hun hart konden luchten. Het werd als bijzonder prettig ervaren dat men vrijuit over deze ingewikkelde materie kon praten. Een aantal bestuurders bleek erg gecharmeerd van het idee om regionale grondbedrijven op te richten om gemeenten te helpen de kosten en baten beter te verdelen en regionaal maatwerk te kunnen leveren. Ook de invoering van een vorm van herverkaveling werd als een serieuze mogelijkheid gezien.

Door op deze manier met elkaar vrij te praten, kregen de aanwezigen een goed beeld van de diversiteit aan ervaringen in de verschillende regio's. De bijeenkomsten leverden veel kansen op om te komen tot nieuwe instrumenten en alternatieve verdienmodellen om de herstructurering vorm te geven.