Gemeente Alphen aan den Rijn

leerwerkbanen voor jongeren bij SWA

Technische leerwerkbanen voor jongeren bij SWA

Dankzij de daadkrachtige samenwerking van Actieplan Jeugdwerkloosheid Holland Rijnland, Sociale Werkvoorziening Alphen aan den Rijn (SWA) en ROC ID College kregen maar liefst 12 werkzoekende jongeren uit de regios Alphen en Leiden donderdag 17 november een arbeidscontract van één jaar aangeboden door de SWA. Het Actieplan Jeugdwerkloosheid is bedoeld om werkloze jongeren tot 27 jaar een plaats in het arbeidsproces te laten (her)vinden. Gedurende de looptijd van het contract worden de jongeren door tussenkomst van ROC ID College via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) binnen de muren van de SWA opgeleid tot assistent-metaalbewerker.

Beter gekwalificeerd
Het traject heeft als doel om de jongeren ervaring in de metaalsector op te laten doen en een beroepsgerichte opleiding te laten volgen waarmee zij de arbeidsmarkt beter gekwalificeerd kunnen betreden. De jongeren gaan één dag per week zes uur naar school op het ROC ID College en doen vier dagen per week ervaring op in de praktijk. Daarnaast moeten zij vier uur per week aan opdrachten of het schrijven van verslagen besteden.
De opleiding heeft ook enkele nevendoelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en sociale vaardigheden. Deze moeten ertoe bijdragen dat de jongeren niet alleen vaktechnisch worden bekwaamd, maar ook een positiever zelfbeeld en meer doorzettingsvermogen ontwikkelen. Daarnaast leren zij onder meer om effectief om te gaan met successen en tegenslagen en het functioneren in een groep. De jongeren houden zelf een portfolio bij van hun ontwikkeling. Daarbij worden ze begeleid door een docent. De praktijkbegeleider van de SWA is het vaste aanspreekpunt voor de jongeren. Hij bewaakt en stimuleert de voortgang van het proces en de ontwikkeling van de competenties, waarbij ook aandacht wordt besteed aan zelfstandigheid en weerbaarheid.

Potentiële werkgevers
Herman Frankes, directeur van de SWA, ondertekende de arbeidscontracten persoonlijk. Vanaf nu hebben deze jongeren hun toekomst in hun eigen handen. Wanneer ze de opleiding hebben afgerond, en misschien al eerder, wacht hen een heuse baan. Dit contract biedt ze de kans om zich te ontwikkelen tot manager van hun eigen succes. Martine Smit, projectleider Actieplan Jeugdwerkloosheid Rijnstreek van de gemeente Alphen aan den Rijn, deed een beroep op potentiële werkgevers in de metaalsector. Het zou fantastisch zijn wanneer werkgevers in de metaalbranche, die gemotiveerde medewerkers kunnen gebruiken, contact met de SWA opnemen om deze jongeren aan een vaste baan te helpen. Ons uitgangspunt is in elk geval dat ze alle twaalf aan het einde van het opleidingsjaar buiten de SWA aan het werk zijn.

Achtergrondinformatie
Sinds de start van het Actieplan Jeugdwerkloosheid in 2009 hebben ruim 170.000 jongeren in ons land een plek gevonden op de arbeidsmarkt. Driekwart van de jongeren is in een reguliere baan aan de slag gegaan. De overige jongeren zijn werkzaam op een stageplek of hebben een leerwerkbaan aangeboden gekregen. De 30 samenwerkende arbeidsmarktregio's in Nederland ontwikkelen veel initiatieven om voor jongeren een plek op de arbeidsmarkt te vinden. In de afgelopen 2,5 jaar is de stijging van jeugdwerkloosheid ondanks de labiele economische situatie mede daardoor beperkt gebleven. Nederland heeft met 9,1% het laagste jeugdwerkloosheidscijfer van Europa.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn