Nederland ziet natuurwet niet zitten

Persbericht van Vereniging Natuurmonumenten

Een overweldigende meerderheid van het Nederlandse publiek verwerpt de plannen van staatssecretaris Henk Bleker voor een Wet natuur. Dit blijkt uit de publieksenqu(ee)te die Natuurmonumenten op 9 november lanceerde.

In vier kranten riep de natuurbeschermingsorganisatie mensen op te reageren op acht stellingen die verband houden met de Wet natuur. De staatssecretaris wil met die wet drie bestaande wetten (de Natuurbeschermingwet, de Flora- en Faunawet en de Boswet) samenvoegen en vereenvoudigen. Natuurmonumenten ijvert ervoor om het wetsvoorstel ten gunste van de natuur te verbeteren.

Uit de peiling blijkt dat de overgrote meerderheid van de bijna 24.000 respondenten het hiermee eens is. Zo zien negen van de tien mensen niets in het voorstel om de recreatieve jacht op ree, edelhert en damhert toe te staan. De opheffing van de strikte bescherming van de das wordt afgekeurd door 95 procent.

Eveneens 95 procent vindt dat de wettelijke bescherming van rust, ruimte, en weids uitzicht in de natuur niet mag verdwijnen.

De uitkomst van de enqu(ee)te is vrijdag aangeboden aan staatssecretaris Bleker. Zij maakt deel uit van het commentaar op het wetsvoorstel dat Natuurmonumenten indiende. ,,Hieruit blijkt overduidelijk dat er in de samenleving geen draagvlak bestaat voor de weg die u wilt inslaan met dit ontwerp-wetsvoorstel.", aldus Jan Jaap de Graeff, algemeen directeur Natuurmonumenten. Naar verwachting bespreekt de Tweede Kamer de Wet natuur in het voorjaar van 2012.

In een bijlage treft u de volledige uitslag van de publieksenqu(ee)te van Natuurmonumenten aan.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.natuurmonumenten.nl
Bijlage:
* natuurwet pb tabel publieksenquete 18-11-2011 2doc




Razende Robot Reporter