Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

Openbare ruimte: schoon, heel, veilig en duurzaam

Het college van B&W heeft in de vergadering van 15 november besloten om in Loenen aan de Vecht te starten met de nieuwe manier van werken als het gaat om het onderhoud van de openbare ruimte. De Dorpsraad Loenen aan de Vecht en andere belangstellenden worden in december geïnformeerd over de nieuwe aanpak. Daarmee houdt de gemeente binnen het beschikbare budget de woon- en leefomgeving schoon, heel, veilig en duurzaam.

Het beheren en onderhouden van de buitenruimte kost geld. Om te zorgen dat het geld zo efficiënt mogelijk besteed wordt, gaat gemeente Stichtse Vecht werken met een systeem: integraal beheer en onderhoud van de openbare ruimte (IBOR).

Piet Ploeg, wethouder Beheer Openbare Ruimte: "Langs een weg in het buitengebied is het niet nodig om de bermen elke maand te maaien. Daar is juist een wat natuurlijker begroeiing heel passend. Zonde om die bloeiende bermen te maaien! Op drukkere plaatsen, zoals in het winkelcentrum, of op het plein is juist een hoger - en dus arbeidsintensiever - onderhoudsniveau gewenst. Met bijvoorbeeld aantrekkelijke beplanting, schone straten en veilige oversteekplaatsen."

Maatwerk per kern

Gemeente Stichtse Vecht beheert en onderhoudt de openbare ruimte, dat wil zeggen de woon- en leefomgeving in uw dorp, buurtschap of wijk. Dat kan op verschillende niveaus worden onderhouden. Voor verschillende locaties in een dorp, buurtschap of wijk is bepaald hoe schoon, heel, veilig en duurzaam die locatie moet zijn. De gemeente levert zoveel mogelijk maatwerk per dorp, buurtschap of wijk bij het onderhouden van de openbare ruimte.

Standaard onderhoudsniveaus

Voor heel Nederland is er een standaard vastgesteld voor de verschillende onderhoudsniveaus. Deze standaard is opgesteld door het kennisplatform voor de openbare ruimte (CROW). Op basis van deze standaard heeft gemeente Stichtse Vecht drie onderhoudsniveaus bepaald: hoog (goed onderhouden, bijna niets op aan te merken), basis (voldoende onderhouden, wel wat op aan te merken) en laag (sober tot voldoende, enige achterstand bij het onderhoud).

Melding doen?

Wilt u een melding doen over de openbare ruimte? Bijvoorbeeld over vervuiling, schade, openbaar groen of overlast. Neem dan contact op met het telefonisch informatiecentrum via 0346 25 40 00 (maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00 uur).
U kunt ook contact opnemen met de gemeente via het Digitaal meldpunt. Hier kunt u 24 uur per dag terecht.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf ook een bijdrage leveren aan het schoon, heel, veilig en duurzaam houden van uw omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het op tijd buitenzetten en weer binnenhalen van uw afvalbakken. Of aan het opruimen van zwerfafval en het bijhouden van overhangend groen uit uw tuin. Een kleine moeite! Schade, overlast of vervuiling kunt u melden bij de gemeente.