Watersportverbond - KNWV

Marit Bouwmeester winnares Van Rietschoten Trofee!

vrijdag 18 november 2011

Op donderdag 17 november is de winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee bekend gemaakt. Dit gebeurde in de Sociëteit van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging âDe Maasâ in Rotterdam.

Het was de 30e uitreiking van de prestigieuze zeilprijs. De winnaar van 2011 is Marit Bouwmeester. De jury: âMarit versloeg tijdens de Pre Olympics op ongeëvenaarde wijze haar concurrentes en won de Sailing World Cup 2011. Marit won ook vorig jaar de Conny van Rietschoten Trofee. Wij kunnen niet om haar prestatie heen; zij is een van de serieuze kandidaten voor een medaille tijdens de komende Olympische Spelen.â

Opmerkelijke prestatie
De Conny van Rietschoten Trofee is vernoemd naar een van de grote zeilers die ons land heeft voortgebracht. Zij won twee keer de Whitbread, een zeilrace om de wereld, tegenwoordig de Volvo Ocean Race. De Trofee wordt nu ieder jaar uitgereikt aan een Nederlandse zeiler of zeilster, die een opmerkelijke prestatie heeft behaalt in wedstrijd verband.

Genomineerden
De afgelopen maanden hebben watersporters kandidaten mogen voordragen. De kandidaten van dit jaar waren:

- Categorie Jeugdzeilen/surfen: Bart Lambriex, team Nina Keijzer en Anneloes van Veen, en Maxime Jonker

- Categorie Zeezeilen: Lucas Schröder, Wouter Verbraak en Laura Dekker
- Categorie Internationaal en Olympisch Zeilen/surfen: Thierry Schmitter, Dorian van Rijsselberge en Marit Bouwmeester

- Categorie Wedstrijdzeilen Nationale Klassen: Menno Huisman, Thijs Kort en Wiebe Schippers
De onderstreepte kandidaten waren de winnaar van hun eigen categorie. Uit deze vier koos de jury Marit Bouwmeester uit de Delta Lloyd Kernploeg als winnaar.

Bijzonder verdienstelijk
De âMaas Trofeeâ is ook uitgereikt. Deze is bestemd voor iemand die zich voor de wedstrijdzeilsport bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt. De winnaar van 2011 is Margriet Pannevis. De winnaar wordt bepaalt door het bestuur van de Stichting Zeiltrophy: âAlom aanwezig en overal de baas. Zij heeft in nagenoeg elke commissie van het Watersportverbond gezeten en is een internationaal erkende dopingautoriteit. Het bestuur is unaniem van mening dat de âMaas Trofeeâ moet gaan naar Margriet Pannevisâ.

Kijk voor meer informatie op de website van de Van Rietschoten Trofee.

Foto: Yvonne Ransijn