Nieuw-Vlaamse Alliantie



Vlaamse Regering keurt vergroening BIV definitief goed

klok 18 november 2011

De Vlaamse Regering heeft vandaag de hervorming van de Belasting op de Inverkeerstelling (BIV) voor particuliere wagens en niet-geleasde bedrijfswagens na advies van de Raad van State definitief goedgekeurd. De definitieve goedkeuring van de BIV kadert in de ambitie van het Vlaams Regeerakkoord om te komen tot een vergroening van de autofiscaliteit en een verduurzaming van de mobiliteit.

De groene hervorming van de Belasting op de Inverkeerstelling (BIV), een eenmalige belasting bij de inschrijving van een aangekochte nieuwe of tweedehandswagen, zou ingaan vanaf het aanslagjaar 2012. De Raad van State stelt in zijn advies dat Vlaanderen ook autonoom bevoegd is om zijn BIV voor vennootschappen te hervormen, zolang het gaat om niet-geleasde wagens.

Dat betekent dat de nieuwe BIV-regeling voor voertuigen die vanaf 2012 worden ingeschreven op naam van een natuurlijk persoon, wordt uitgebreid naar rechtspersonen (vennootschappen, autonome overheidsbedrijven of vzw´s) voor zover hun wagens niet geleased zijn. Voor de vergroening van BIV van leasingwagens (vennootschappen en vzw's mét leasingactiviteiten) is volgens de Raad van State wel een samenwerkingsakkoord met de andere Gewesten vereist. Daartoe sloot de Vlaamse Regering overigens al op 21 januari 2011 een politiek akkoord met het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waarin ook afspraken worden gemaakt over de vergroening van de verkeersbelastingen en een kilometerheffing voor vrachtwagen

De nieuwe eenmalige BIV zet dus aan tot de aankoop van milieuvriendelijkere particuliere wagens én niet-geleasde bedrijfswagens. De berekening gebeurt op basis van de brandstofsoort, de leeftijd en het milieuprofiel van het voertuig, m.n. de Euronorm en de CO2-uitstoot (vermeld op het inschrijvingsbewijs) en dus niet langer op het vermogen van de motor (fiscale PK of kW). Voor nieuwe wagens zal in functie van het klimaatbeleid vooral de CO2-uitstoot doorwegen; voor oudere dieselwagens weegt de Euronorm, die de luchtkwaliteit in rekening brengt, meer door. Grote wagens stoten doorgaans wel meer uit maar de consument zal in de nieuwe regeling binnen elk marktsegment kunnen kiezen tussen een milieuvriendelijk voertuig met een lagere BIV, en een minder milieuvriendelijk voertuig met een hogere BIV.

Het ontwerp van decreet voorziet ook onder meer:
* een verhoogde leeftijdskorting op de BIV van 10% per jaar, op basis van de leeftijd van de wagen;
* voor particuliere wagens een sociale correctie door een graduele invoering van de nieuwe BIV voor tweedehandswagens over drie jaar. Het eerste jaar zal slechts 33% van de nieuwe berekeningswijze worden doorgerekend en 67% op basis van de fiscale pk (het vermogen van de huidige regeling); het tweede jaar 67% volgens de nieuwe berekening en vanaf 2014 het volledige nieuwe bedrag.
* geen BIV bij de aankoop van elektrische voertuigen, plug-in hybride wagens en wagens op waterstof;
* een stimulans voor de aankoop van wagens op aardgas en LPG;
* dat voor dieselwagens rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van een roetfilter of die nu af-fabriek gemonteerd is zoals bij nieuwe dieselwagens of achteraf geplaatst (retrofit);
* een minimumbedrag voor de BIV van 40 euro en een maximum van 10.000 euro.

Deze uitbreiding naar niet-geleasde bedrijfswagens is een onderdeel van een globale aanpak van de Vlaamse Regering van de verduurzaming van de bedrijfsmobiliteit en het woon-werkverkeer, door o.a. het stimuleren van de elektrische auto in het kader van de verdere vergroening van het wagenpark van de Vlaamse overheid, het investeren in openbaar vervoer en de hervorming van de verkeersbelasting (i.s.m. de andere gewesten).

Het ontwerp van decreet gaat nu voor behandeling naar het Vlaams Parlement. Na goedkeuring zal de nieuwe regeling ingaan vanaf het aanslagjaar 2012. Zij die hun auto of bedrijfswagen in december inschrijven en in januari hun aanslag krijgen, zullen nog het oude tarief betalen. Voor inschrijvingen vanaf januari geldt de nieuwe BIV.

Geïnteresseerden kunnen zelf hun nieuwe BIV berekenen op de site van de Vlaamse Belastingdienst: http://belastingen.vlaanderen.be Bijlage: application/pdf icon 111118_de_vergroening_van_de_biv_vr.pdf Auteur(s): Philippe Muyters, Vlaams minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport Contactinfo:

Thomas Pollet

Woordvoerder van minister Philippe Muyters Vlaams ministr van Financiën en Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport 02 552 67 07 - 0474 69 56 08

thomas.pollet @vlaanderen.be