Waterschap Brabantse Delta


maatregelen effectief

Update vissterfte bij Dintelsas: maatregelen effectief

Eergisteren is er vissterfte geconstateerd in de Dintel ter hoogte van Dintelsas, veroorzaakt door zuurstoftekort in het water als gevolg van een lozing met een organische stof. De maatregelen die het waterschap heeft ingezet blijken effectief. Dankzij extra beluchting stijgt het zuurstofgehalte in het water en daarnaast wordt de vervuiling doorgespoeld en verdund.

Beluchters actief, doorspoeling is ingezet

Sinds gisterenmiddag heeft het waterschap twee zogeheten puntbeluchters in het water bij Dintelsas ingezet. Met deze `drijvende luchtpompen' wordt extra zuurstof in het water gebracht om het afbraakproces van de vervuiling te versnellen en de vissen weer zuurstof te geven. Het zuurstofniveau in het water is inmiddels weer gestegen.

Het waterschap laat sinds gisteren ook extra water vanuit de Amer via het Wilhelminakanaal bij Oosterhout in om het Mark-Vlietstelsel door te spoelen. Via het Markkanaal bij Terheijden en de Mark vanaf Breda stroomt er extra water via de Dintel naar Dintelsas en wordt de vervuiling verdund en doorgespoeld naar het Volkerak-Zoommeer. Langs de Dintel zet het waterschap enkele inlaten dicht om geen water in de achterliggende polders in te laten.

Zuurstofloos gedeelte aangetroffen in Mark-Vlietkanaal

Op basis van metingen heeft het waterschap geconstateerd dat het zuurstofniveau in een klein gedeelte van het Mark-Vlietkanaal ook erg laag is. Hier zijn geen dode vissen aangetroffen. Dankzij het doorspoelen met extra water zal dit zuurstofloze gedeelte waarschijnlijk zondagavond via de sluis Dintelsas naar het Volkerak stromen.

Onderzoek wordt voortgezet

Het waterschap zet het onderzoek naar de oorzaak en mogelijke veroorzaker intussen voort, en zal handhavend optreden als het om een (opzettelijke) lozing gaat. De waterkwaliteit van de betreffende rivieren wordt intussen in de gaten gehouden.

Dode vissen bij Dintelsas geruimd

Bij Dintelsas zijn inmiddels veel dode vissen uit het water gehaald. In totaal is zo'n 600 kilo vis uit het water gehaald.


-