Nederlandse Vereniging van Journalisten

Verhagen weg als hoofdredacteur NU.nl

vrijdag 18 november 2011

Laurens Verhagen is per direct weg als hoofdredacteur van NU.nl. Hij stapt op vanwege verschil van inzicht in het te voeren beleid, zo meldt uitgever Sanoma. Verhagen was vanaf april 2006 hoofdredacteur van NU.nl. Het nieuws van zijn vertrek is bij de redactie ingeslagen als een bom, zo meldt de NU-redactie bij NRC. "Wij keuren dit besluit ten strengste af en staan achter Laurens. Er is conflict tussen Laurens en de uitgevers ontstaan over de redactionele onafhankelijkheid. Het gaat niet om een persoonlijk conflict, het is een conflict tussen management en redactie. In een brief heeft de redactie zich achter Laurens geschaard. Daar volgde een radiostilte op van drie weken en vandaag kwam dit nieuws naar buiten. De redactie is tot op heden niet ingelicht over de inhoudelijke gronden van Laurens' vertrek."

Sanoma Media herkent zich echter absoluut niet in dit geschetste conflict, aldus een woordvoerster via de Volkskrant. Volgens haar is het `pertinent onwaar' dat de journalistieke onafhankelijkheid niet gewaarborgd is. Die onafhankelijkheid is namelijk waarom de site zoveel bezoekers trekt en om daar aan te tornen, zou `helemaal niet slim' zijn.

Tonie Broekhuijsen wordt per 21 november interim hoofdredacteur van de site. Broekhuijsen werkt sinds 1984 voor Sanoma Media. Sinds 1 januari dit jaar vervult hij de functie van Creative Director Digital Content. Deze functie combineert hij nu tijdelijk met zijn interim rol als hoofdredacteur van NU.nl.