Provincie Overijssel

Spoorverbinding Gronau-Enschede viert 10 jarig jubileum

18 november 2011

De opdrachtgevers Provincie Overijssel, gemeente Enschede, Regio Twente en Zweckverband SPNV Münsterland zijn erg tevreden over de succesvolle ontwikkeling van de Duits-Nederlandse treinverbinding Gronau-Enschede. Dit bleek tijdens de bijeenkomst op vrijdag 18 november 2011 in het Wilminktheater in Enschede ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van deze spoorverbinding.

Forse reizigersgroei

Tien jaar geleden konden reizigers voor het eerst sinds 20 jaar weer gebruik maken van deze Duits-Nederlandse treinverbinding. De verwachtingen van destijds zijn overtroffen. In het eerste jaar na de reactivering maakten dagelijks circa 1.000 reizigers gebruik van het nieuwe traject. Op dit moment is dat meer dan 2.000 reizigers per dag. "Met een reistijd van slechts 11 minuten en een halfuursfrequentie konden we destijds een goed vervoerproduct voor de regio aanbieden", aldus Dr. Hermann Paßlick, voorzitter van het Zweckverband SPNV Münsterland und Nahverkehr Westfalen-Lippe.

Ambitie

Tijdens de bijeenkomst bleek dat de treinverbinding ook perspectieven biedt voor de toekomst van het grensoverschrijdende treinverkeer zoals een halfuursfrequentie tussen Enschede en Münster en een snellere verbinding tussen deze beide steden. Ook wordt gedacht aan het doorrijden vanuit Enschede naar andere bestemmingen in Nederland. Voor al deze plannen zijn echter aanpassingen aan de spoorinfrastructuur nodig. Portefeuillehouder mobiliteit Theo Schouten van Regio Twente en Gerrit Jan Kok, gedeputeerde mobiliteit van de provincie Overijssel: "Twente is een belangrijk verkeersknooppunt in de verbindingen tussen Nederland en Noord- en Oost-Europa. Daar horen goede internationale treinverbindingen bij. Grensoverschrijdend treinverkeer is belangrijk voor de Twentse economie. Regio Twente en de provincie Overijssel blijven zich daarom samen inzetten voor het verder uitbouwen van onze internationale treinverbindingen." Tijdens de bijeenkomst is de nieuwe vervoerovereenkomst ondertekend die vanaf 11 december 2011 geldt voor de treinverbindingen RB 51 (Enschede-Dortmund), RB 63 (Coesfeld-Münster) en RB 64 (Enschede-Münster).

Schoolkinderen versieren trein

Veel Duitse genodigden gebruikten de trein richting Enschede ter gelegenheid van het jubileum. Speciaal voor deze gelegenheid reed een trein met het opschrift "Hand in Hand - van Land tot Land ". De vele kleurrijke afdrukken van kinderhanden en de namen van de kinderen op de zijkanten van trein laten zien hoe de gezamenlijke grensoverschrijdende verbinding de mensen vandaag en ook in de toekomst met elkaar verbindt. De handafdrukken op de trein zijn afkomstig van kinderen van twee basisscholen, de Schillerschule in Gronau en de Prinseschool in Enschede. Leerlingen van beide scholen hebben enthousiast meegeholpen om de trein te versieren.