Gemeente Gaasterlân-Sleat


Begroting 2012 goedgekeurd

begroting

Doordat Gaasterlân-Sleat zuinig met geld is omgesprongen kan de begroting 2012 sluitend worden gepresenteerd. De voorzieningen kunnen volgend jaar op peil blijven terwijl de lasten voor de inwoners en bedrijven beperkt worden verhoogd.

Sluitende begroting 2012
Door een aangenomen voorstel van de FNP wordt de OZB (Onroerende Zaak Belasting) voor 2012 niet met 4½%, maar met 3% verhoogd. Een voorstel van de VVD om de OZB slechts 1½% (= prijscompensatie) te laten stijgen haalde het niet.
De jaarlijkse verhoging van de OZB die in 2007 is ingezet, is verantwoord ten opzichte van omliggende gemeenten, hoewel er nog niet kan worden gesproken van harmonisatie in verband met de komende herindeling. In de begroting is bescheiden ruimte voor investeringen. De gemeente wil de voorzieningen graag op peil houden en waar mogelijk blijven verbeteren. De raad vond het niet nodig nog voor de herindeling een Klanttevredenheidsonderzoek in te stellen en stelde voor om dit ná de herindeling plaats te laten vinden. Het bedrag dat hiermee wordt uitgespaard kan worden gebruikt voor het gat dat in de begroting valt door genoemde OZB-verlaging.

Herindeling
Tenslotte is het proces van herindeling inmiddels op volle kracht, zodat in 2012 ook hier energie in zal worden gestoken. Samen met de besturen van Skarsterlân en Lemsterland wordt gewerkt aan een goede oplossing voor het bestuurlijke tussenjaar 2013, nu de minister heeft besloten de herindeling per 1 januari 2014 te laten ingaan.

Dit laatste heeft als gevolg dat de gemeenteraadsverkiezingen in de drie fusiegemeenten ook met een jaar worden uitgesteld. Het bedrag dat in de begroting van 2012 hiervoor was opgenomen wordt gebruikt voor de verlaging van de OZB.