NCRV

Psyche Mediaprijs voor NCRV Dokument Paviljoen 7

Ingezonden door NCRV op 17 november, 2011 - 22:55


donderdag 17 november 2011 - 22:44 uur

De NCRV-documentaire Paviljoen 7 van Zoli Schwarcz wint de Psyche Mediaprijs 2011. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5000 euro en een kunstwerk. Het Fonds Psychische Gezondheid verleent de prijs aan een mediaproductie waarmee de openheid over psychische problemen gestimuleerd wordt. Daardoor hebben mensen met psychische aandoeningen minder last van vooroordelen en argwaan.

Uit het juryrapport: "Paviljoen 7 is een taboedoorbrekende film die op een indrukkwekkende manier laat zien dat psychiatrische stoornissen altijd bestaan in interactie met de samenleving. Hulpverlening kan dan bijdragen aan verharding of verbetering van het lot van psychiatrische patiënten. Filmmaker Zoli Schwarcz zet geen "mooi verhaal" neer maar geeft een reëel beeld. De jury vindt het belangrijk om dat aan een breed publiek te laten zien. Door de volstrekte openheid van de makers, die mogelijk is gemaakt door het Ministerie van Justitie, bevordert het programma de openheid en bestrijdt het de schaamte."

Paviljoen 7 toont de dagelijkse praktijk van het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) op de dertiende verdieping van de Penitentiaire Inrichting Over-Amstel in Amsterdam, beter bekend als de Bijlmerbajes. Volkert van der G. zat na de moord op Pim Fortuyn de eerste weken gedetineerd in het PPC, waar hij 24 uur per dag met camera's werd bewaakt. Op Paviljoen 7, de Intensive Care-afdeling van het PPC, worden gedetineerden behandeld die in een ernstige psychiatrische crisis zijn beland. De meesten van hen zijn psychotisch, sommige van hen suïcidaal. In onze reguliere gevangenissen zijn deze gedetineerden niet meer te behandelen.

Paviljoen 7 is een productie van Z Films Rotterdam en geregiseerd door Zoli Schwarcz.

NCRV Dokument Paviljoen 7 is hier terug te zien. Programma:
NCRV Dokument
Website:
http://dokument.ncrv.nl