VEH: Kamer moet minister dwingen om onbehoorlijk beleid te corrigeren

Persbericht van Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis: Kamer moet minister dwingen onbehoorlijk beleid te corrigeren

Minister weigert om 1.400 gedupeerden beloofde subsidie alsnog te verlenen

Vereniging Eigen Huis heeft de Tweede Kamer een brandbrief gestuurd. Minister Verhagen weigert de puinhoop die ontstaan is na beroerde overheidscommunicatie over de Duurzame Warmte regeling naar behoren op te lossen. Minimaal 1400 eigenwoningbezitters zijn duizenden euro's per huishouden misgelopen door het plotseling met terugwerkende kracht stopzetten van deze subsidie regeling. Vereniging Eigen Huis vindt het een schande dat de minister toestaat dat het vertrouwen van consumenten in de overheid zo beschaamd wordt. De vereniging wil daarom dat aanvragen tot en met 8 juli alsnog worden toegekend.

Op 8 juli maakte de overheid bekend de subsidieregeling Duurzame Warmte met terugwerkende kracht tot 1 januari 2011 te stoppen. Tot begin juli 2011 gaf zij steeds aan dat nog subsidieaanvragen konden worden ingediend voor een warmtepomp, HRe-ketel of zonneboiler, zo blijkt uit web prints van AgentschapNL.

De overheid erkent dat de communicatie slecht is geweest en heeft daarom een 'coulanceregeling' ingesteld. Hiermee worden alleen de aanvragers die hun aanvraag voor 17 februari hebben ingediend en bovendien voor die datum ook daadwerkelijk hun investeringen hebben gedaan , tegemoet gekomen. De 1400 aanvragers tussen 17 februari en 8 juli, die deels ook al grote bedragen hebben geïnvesteerd, lopen door deze willekeur gemiddeld 5.000 euro mis. Aanvragers tussen 1 januari en 17 februari die nog niet hebben geïnvesteerd, krijgen ook niets.

Vereniging Eigen Huis vindt dat alle subsidieaanvragers die hun aanvraag tot en met 8 juli hebben ingediend alsnog gecompenseerd moeten worden. Op 8 juli was er nog genoeg budget beschikbaar om deze compensatie te realiseren. De overheid heeft volstrekt onacceptabel gehandeld, het vertrouwen van de consument beschaamd en het streven naar energiebesparing en duurzaam wonen in Nederland ondermijnd. Vereniging Eigen Huis heeft minister Verhagen in augustus schriftelijk gevraagd om de gang van zaken recht te zetten. Nu de minister dit geweigerd heeft, hoopt en verwacht Vereniging Eigen Huis dat de Tweede Kamer zal ingrijpen.

Links:
http://www.eigenhuis.nl



Razende Robot Reporter